Svin, schweizerost og skattely

Politisk profilering og et syndigt talrod skød beretningen om en hæderværdig indsats mod skattesvindel i sænk. Opskriften til et effektivt indgreb ligger ellers lige for.

Steen Rosenbak, erhvervsredaktør - Morgenavisen Jyllands-Posten

Det lignede løsningen på Danmarks økonomiske problemer.

Bagmanden var ingen ringere end vores allesammens skattefar - sine 34 somre til trods - Troels Lund Poulsen (V). Skatteministeren havde bedt sine (be)skattede medarbejdere kulegrave de skruppelløse rige skattesvindleres overførsler af penge til skattely-lande rundt omkring på kloden igennem de seneste fem år.

Han havde vredet armen rundt på bankerne for at få dem til at slippe de relevante oplysninger. Ikke én sten skulle lades uvendt i det, der på moderne dansk er døbt Operation Money Transfer.

Først på ugen var Skat så klar med den indledende konklusionen: 1.000 mia. kr.! Ét tusind milliarder kroner er blevet ført ud af Danmark til suspekte skattely i perioden 2004-2009. Vi taler her om et beløb, der rigeligt finansierer den samlede folkepension, sygehusvæsen og folkeskole i fem år uden yderligere tilskud fra statskassen.

Troels Lund Poulsen og regeringen erklærede sig behørigt »chokeret«.

Socialdemokraterne, hvis formand som bekendt har problemstillingen skattely inde på livet for tiden, valgte kreativt nok et andet fokus og væmmedes i stedet over bankerne, der ikke havde været villige nok til at give oplysninger om de monstrøse transaktioner videre i tide.

Og mens politikerne blæste sig op, pointerede Skat, at man altså egentlig ikke havde nogen idé om, hvor mange af milliarderne der var ført ulovligt ud af landet.

Oprindeligt regnede man med en gevinst til statskassen på ca. 3 mia. kr. ved operationen - dengang baseret på en forventning om at skulle sortere i transaktioner for et tocifret milliardbeløb. Nu blev det firecifret. Men Skat fandt ikke anledning til at fremsætte nye prognoser for statskassens gevinst ved projektet.

Det var vist klogt.

I de følgende dage viste det sig, at de 1.000 mia. kr. også omfattede den danske baconeksport til Storbritannien og beløb udvekslet ved formodet lovlig dansk samhandel med bl.a. Østrig, Schweiz, Hongkong og Baltikum.

Så vi skal nok lige vende skråen, inden vi tilslutter os den politisk initierede ”chokbølge” over trafikken af penge, der vandrer fra Danmark til skattely. Om ikke andet har skattemyndighederne da lagt et betydeligt pres på sig selv og fået pumpet omgivelsernes forventning til udkommet af indsatsen mod skattesvindlerne gevaldigt i vejret...

BRANCHENYT
Læs også