Erhvervslivets bristede reformer

Regeringen er flere gange blevet alvorligt uvenner med erhvervslivet. Aktuelt er det en pludselig forkortelse af green card-ordningen, der er anstødssten, men det er også håndteringen af den økonomiske krise og manglen på nødvendige reformer.

Normalt er det svært at få erhvervsfolk til at blande sig i politik. Men i sidste uge var det ualmindeligt svært at få alle topcheferne for landets største virksomheder til at holde bøtte.

De følte sig i den grad kaldte til at revse regeringen i særdeleshed og politikerne i almindelighed for ikke at træffe de beslutninger, der skal til for at sikre det danske velfærdssamfund i de næste mange år.

Det var aktuelt regeringens Vækstforums diagnose for dansk økonomi, der rejste en bølge af kritik.

I dag rejser en ny kritik sig, som består af de samme grundingredienser, fordi regeringen uden at tage erhvervslivet med på råd har halveret længden af den såkaldte green card-ordning, som er med til at sikre kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft.

Men den første kritik af regeringen kom længe inden Vækstforum og green card-ændringen.

En af de første, store bølger rejste sig, da Velfærdskommissionen tilbage i 2005 pegede på behov for store reformer, hvis dansk økonomi skulle sikres fremover, hvor generationerne på arbejdsmarkedet bliver betydeligt mindre end de generationer, der skal forsørges som pensionister.

Velfærdskommissionen foreslog derfor en udfasning af efterlønnen, en højere pensionsalder, mere brugerbetaling på sundhedsområdet og en reform af skattesystemet.

Reformer udeblev

..

BRANCHENYT
Læs også