Tilbud: østarbejdere

Stadig flere østarbejdere kommer til Danmark, mens den hjemlige beskæftigelse er styrtdykket. Situationen er uhyre vanskelig at takle for fagbevægelsen, fordi østeuropæere er villige til at arbejde for lønninger langt under danskernes, vurderer en arbejdsmarkedsforsker.

Ungarere på slagtilbud til 65 kr. i timen, polske håndværkere til 125 kr.

Der er tilbud på østarbejdere, og presset på danske arbejdsmarked vokser tilsyneladende støt efter udfasningen af den såkaldte Østaftale i fjor, mens en vedholdende krise raser på arbejdsmarkedet ikke kun i Danmark, men i hele Europa.

Mens beskæftigelsen i byggeriet og industrien fortsætter derouten, viser Arbejdsmarkedsstyrelsens opgørelse over udenlandsk arbejdskraft i Danmark, at stadig flere udlændinge får arbejde i Danmark.

Siden maj 2009, da Østaftalen ophørte og dermed åbnede alle sluserne for østeuropæeres arbejde i Danmark uden krav til mindstelønninger, er omfanget af udenlandsk arbejdskraft fra de nye EU-lande steget markant.

Fra juni 2009 til juni 2010 er der tale om en stigning på 17 pct. til 15.657 personer. Dertil kommer et ukendt, men betydeligt mørketal oveni, idet ikke alle arbejdere aflønnes i Danmark eller er registreret, som lovgivningen ellers kræver.

Ungarere på tilbud

..

BRANCHENYT
Læs også