EU indgår ny handelsaftale

Vidtgående aftale vil i 2016 sikre reel toldfrihed i samhandelen mellem EU og Sydkorea.

På trods af modstand til det sidste godkendte EU's stats- og regeringschefer på deres topmøde i Bruxelles i går frihandelsaftalen med Sydkorea, der vil fjerne toldbarrierer for mange milliarder kroner.

Frihandelsaftalen er den første mellem EU og et land i Asien, og den ventes derfor at danne model for andre bilaterale handelsaftaler i de kommende år.

»Den ny frihandelsaftale kan lede til en meget stærk vækst i EU's samlede eksport af varer og serviceydelser til Sydkorea fra 350 til 660 mia. kr., hvilket svarer til en stigning på mere end 80 pct. Dette skyldes, at man fjerner mange relativt høje handelsbarrierer på det sydkoreanske marked,« siger chefkonsulent Kristoffer Klebak fra Dansk Erhverv.

»Hvis Danmark får den samme stigning i eksporten som resten af EU, vil eksporten stige med 2,6 mia. kr. til 5,7 mia. kr. Dette vil gøre Sydkorea til Danmarks femtevigtigste eksportmarked uden for EU, kun overgået af USA, Kina, Japan og Rusland. Sydkorea indtager i øjeblikket niendepladsen på samme eksportliste,« føjer han til.

Epokegørende aftale

..

BRANCHENYT
Læs også