Unilever på opkøb i USA

Unilever vil overtage Alberto Culver i USA for 3,7 milliarder dollars.Ellers var det en mandag, som stod i korrektionernes tegn.

Brevkasse for investorerAktørerne i de europæiske aktiemarkeder fik det rigtige ben ud af sengen mandag morgen takket være de positive tendenser, der havde kendetegnet aktiehandelen i New York forud for weekenden, og under formiddagens handel tegnede takterne ganske lovende.

Det hjalp endvidere på humøret, at der verserede forlydender om en ny vækstpakke til den japanske økonomi fra regeringen i Tokyo.

Gassen gik af ballonen


Men ud på eftermiddagen begyndte gassen nok en gang at gå af ballonen, da flere emner inden for medicinalsektoren havde vanskeligheder med at gøre sig gældende, og desuden var flere af investorerne trukket ud på sidelinjen, mens den ventede på ugens nøgletal.

Fødevarekoncernen Unilever lyste op i det europæiske marked, da aktien skød i vejret på nyheden om et opkøb i USA. Unilever vil overtage det amerikanske selskab Alberto Culver, der producerer hårplejemidler, for 3,7 mia. dollars. Nyheden virkede som katalysator i dele af aktiemarkedet, fordi investorerne har en svaghed for overtagelser og fusioner, så relativt hurtigt fik meldingen lov til at sætte et positivt aftryk på kursudviklingen på en række andre aktier inden for fødevaresektoren.

De våde varer


De våde varer var repræsenteret af den franske spirituskoncern Pernod Ricard, der ligeledes klarede sig pænt under store dele af mandagens handel, og i dette tilfælde var stigningen afledt af forlydender. Der gik nemlig rygter i aktiemarkedet om, at Pernod Ricard havde haft en rigtig god sommer med stigende salg.

Europas største biotekselskab, Actelion, var derimod med til at ødelægge det gunstige indtryk af det europæiske aktiemarked, for selskabet måtte rapportere om skuffende resultater i et sent studie med bløderpræparatet Clazosentan. Det skuffende udfald af forsøget betyder, at chancerne, for at præparatet når frem til markedet, er reduceret, og det takserede investorerne til at solidt fald i aktien. På et tidspunkt mandag eftermiddag var kursen på Actelion-aktien faldet med godt 7 pct.

Den britiske producent og distributør af byggematerialer, Wolseley, var mandag aktuel med sin rapport for regnskabsåret 2009/10, og i markedet var der især tilfredshed med udviklingen i regnskabsårets anden halvdel, der var forløbet bedre end ventet. Det forhindrede dog ikke investorerne i at holde aktien i kort snor, og midt på eftermiddagen lå den kun lidt ændret på børsen i London. Wolseley driver kæderne Silvan og Stark.

Den franske supermarkedskæde Carrefour blev udsat for lidt tovtrækkeri i mandagens marked, da analytikerne ikke kunne finde et fælles fodslag, når det gjaldt holdningen til aktien.

Ned- og opjustering


Analytikerne i det amerikanske finanshus Bank of America Merrill Lynch valgte at nedjustere deres anbefaling af Carrefour-aktien til neutral fra køb. Omvendt besluttede analytikerne i det hollandske finanshus ING Group at hæve deres anbefaling af Carrefour-aktien til køb fra hold. Ændringerne i de to anbefalinger gav anledning til at smule tovtrækkeri i aktien, men snart fik det negative islæt overtaget, og ud på eftermiddagen havde den franske supermarkedsaktie fundet sig til rette på et lavere niveau.

Midt på eftermiddagen begyndte interessen at samle sig om det amerikanske aktiemarked, for investorerne var spændte på, om børserne i New York kunne holde fast i den positive udvikling fra sidste uge. Men det virkede, som om markedsdeltagerne i New York savnede overordnede økonomiske nøgletal, der kunne danne grundlag for deres beslutninger, og derfor valgte flere at korrigere deres porteføljer oven på fredagens flotte kursstigninger.

Som ringe i vandet


Korrektionerne gjorde snart det amerikanske aktiemarked en smule blød i knæene, og som ringe i vandet bredte de lidt tamme tendenser sig til de europæiske børser, hvilket fik niveauet til at sætte sig nok en spids.

I New York undgik det heller ikke investorernes opmærksomhed, at Unilever i Europa vil overtage Alberto Culver, der blandt andet har hårshampooen VO5 i sit sortiment, og umiddelbart efter åbningen mandag var kursen på Alberto Culver steget knap 20 pct.

BRANCHENYT
Læs også