Ny hjælpepakke i Japan

Fald i den økonomiske vækst og fortsat deflation tvinger regeringen i Tokyo til at hjælpe økonomien på vej.

Frygten for en ny recession har fået den japanske regering til at overveje en økonomisk hjælpepakke på 4.600 mia. yen (300 mia. kr.).

I årets første kvartal have Japan en økonomisk vækstrate på 5 pct., men i andet kvartal faldt den årlige vækstrate til 1,5 pct. og den uventet svage økonomiske udvikling i USA har skabt nervøsitet i Japan, der nu i to årtier har kæmpet for at vriste sig fri af den økonomiske tristesse, der fulgte efter børskrakket og sammenbruddet på ejendomsmarkedet i 1990-91.

Prisen for krisen er den relativt største offentlige gæld på næsten 200 pct. af bruttonationalproduktet (BNP).

Netop på grund af gælden vil premierminister Naoto Kan og hans regering ikke lånefinansiere hjælpepakken. Finansieringen skal i stedet komme fra ubrugte midler på statsregnskabet for 2009-10, ekstraordinære skatteindtægter og reducerede udgifter til at servicere den offentlige gæld som følge af fald i den effektive rente.

Udfordringen for den japanske regering er på én og samme tid at skulle få opstillet en troværdig strategi for nedbringelse af den enorme gæld og styrket produktiviteten i alle dele af det japanske samfund.

Parallelt med regeringens bestræbelser arbejder den japanske centralbank på at tvinge yennen ned i kurs, dels for at styrke Japans internationale konkurrenceevne, dels for at bekæmpe den deflation, som i de forløbne to årtier har været den alvorligste hindring for at skabe stabil økonomisk vækst.

Deflation i Japan


..

BRANCHENYT
Læs også