Pres på den offentlige sektor

Den offentlige sektor skal være mere effektiv, levere bedre service og koste mindre.

Økonomerne presser på for en mere effektiv og mindre omfangsrig offentlig sektor. Befolkningen og politikerne kræver bedre service for færre penge. Samtidig bliver der i de kommende år færre på arbejdsmarkedet til at finansiere flere udenfor.

»Krav og ikke mindst de demografiske behov stiger, og dermed øges det offentliges opgaver inden for især ældre og sundhed. Det øger behovet for flere ansatte,« forklarer Jan Kæraa Rasmussen, cheføkonom i LO, om årsagen til, at beskæftigelsen i den offentlige sektor er steget i de seneste par år, mens den private sektor har mistet 165.000 arbejdspladser.

En anden årsag er, at kommunerne sender flere arbejdsløse i aktivering, og når det bliver til et løntilskudsjob figurerer de i beskæftigelsesstatistikkerne.

Men derudover er besparelser i den offentlige sektor ikke altid lige ud ad landevejen, når det gælder mennesker.

»Det er svært med effektiviseringer, fordi mange ting er arbejdskrafttunge. F.eks. er det vanskeligt at spare på pædagoger til børnepasning,« siger David Dreyer Lassen, økonomiprofessor på Københavns Universitet.

Den holdning deler Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den borgerligt-liberale tænketank Cepos. Han mener derfor, at den offentlige sektor bør nedbringe den offentlige beskæftigelse med 10 pct. over fem år. Det svarer til 80.000 ansatte, men 60.000 offentligt ansatte går årligt på pension eller efterløn, og derfor kunne det snildt foregå uden fyringer.

»Der er en tendens til, den offentlige beskæftigelse og forbrug bider sig fast og er svært at komme af med igen,« forklarer han om baggrunden for forslaget.

Den stigende ubalance i den offentlige økonomi er ifølge Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, ikke lige til at fjerne.

»Erfaringerne er i hvert fald ikke gode. Man skal aldrig sige aldrig. Vi håber det selvfølgelig, fordi det er en bekymrende udvikling, men vi er skeptiske,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også