Kina viser tænder

Økonomi Kinas voksende økonomiske magt bliver bemærket verden over. Må verden vænne sig til et muskelspillende stormagt, eller er Kina en ubalanceret økonomi, hvis blik er rettet indad?

Det virkede mest som en trivialitet, da Zhan Qixiongs fiskekutter kolliderede med et japansk patruljefartøj ud for de omstridte Senkaku-øer mellem Okinawa og Japan, kendt som Diaoyutai-øerne i Kina.

Japans myndighed har i årevis været omstridt, og det er langt fra første gang, øerne har været årsag til slagsmål.

Kina reagerede vredt, men Japan satte hårdt mod hårdt og beholdt kaptajnen i sin varetægt indtil sidste fredag. Inden det skete, kom de første rapporter om, at de kinesiske toldmyndigheder var begyndt at forsinke handlen mellem Kina og Japan ved at optrappe vareinspektionerne. Også den vigtige eksport af de sjældne jordarters metaller, en nødvendighed for Japans bil- og elektronikindustri, ophørte.

Det er ikke første gang, at politisk uenighed er blevet omsat til økonomisk chikane. I 2005 blev japanske varehuse ofre for nationalistisk vrede i Kina pga. japanske historiebøger, der hvidvaskede Japans brutalitet under Anden Verdenskrig, og i 2008 blev den franske varehuskæde Carrefour syndebuk, da en demonstrant snuppede den olympiske ild fra en kinesisk fakkelbærer i kørestol.

Men noget synes at have ændret sig i de senere år. Der var ingen folkelig opstandelse. I stedet insinuerede Beijing, at Japan ville bøde økonomisk.

I søndags kom endnu et eksempel på denne voksende økonomiske selvsikkerhed, da Kinas handelsministerium pålagde amerikansk fjerkræ en straftold på 105,4 pct. - formentlig gengæld for en amerikansk straftold pålagt kinesiske dæk sidste år.

En ny positur

..

BRANCHENYT
Læs også