Sorteper i valutastrid havner hos IMF

De finansielle ledere overlader det til IMF at lægge pres på Kina og udforme nye regler uden øget kompetence. Det er uklart, om G20 landene i næste måned kan afværge truende valutakrig.

Valutafonden IMF har fået overdraget den utaknemmelige rolle som dommer i den internationale strid, der truer med at udvikle sig til en krig, hvor manipulering af valutaerne bruges som et farligt våben.

Efter årsmødet i Den Internationale Valutafond og Verdensbanken fastslog flere iagttagere, at de økonomiske ledere i første omgang blot havde spillet sorteper videre til IMF og fondens direktør, Dominique Strauss-Kahn.

Det skete efter, at forsøg på at inddæmme valutastriden under årsmødet ved hovedkontoret i Washington var slået fejl. Og det sker til trods for, at striden risikerer at undergrave samarbejdet, som de samme ledere forpligtede sig, da finanskrisen var på sit højeste.

USA og landets europæiske partnere fastholdt under mødet, at ikke mindst den kinesiske valuta, renminbi, er stærkt undervurderet og bør frigives, så den kan stige mindst 25 pct. Dette krav blev endnu engang afvist fra kinesisk side.

Nej til chokterapi

..

BRANCHENYT
Læs også