Computerne overtager aktiehandel

Hver fjerde aktiehandel i Danmark foretages nu af en computer, der på forhånd har fået indkodet at købe og sælge ved bestemte kursværdier. Kritikere i USA kalder algoritmer et potentielt masseødelæggelses- våben.

På blot et år har computerne sat sig på 20-25 pct. af al handel på Nasdag OMX Københavns Fondsbørs. Superhurtige programmer sender i voldsom hast købs- og salgsordrer ind over markedet.

Kritikere verden rundt advarer om, at de såkaldte algoritmer ikke kan tænke og derfor er i større fare for at overreagere og skabe panik på markederne.

»Andelen af computerhandel er fordoblet hos os på blot et år. Mens den allerede har passeret 50 pct. i London og 60-70 pct. i USA. Vi venter kraftig vækst de kommende år - måske yderligere en fordobling,« siger direktør Bjørn Sibbern fra Nasdaq OMX Københavns Fondsbørs.

Han ser både fordele og ulemper ved den nye handelsform, der har givet flere, men mindre handler med et mindre spread mellem købs- og salgskurs.

»Likviditeten stiger, og det er positivt. Til gengæld er der flere små handler frem for blokhandler, og det kan gøre det lidt mere besværligt at handle store poster. Samtidig stiller det ekstra krav til vores handelssystem at kunne håndtere den væsentligt større ordremasse. Men her har vi en fordel ved at være medlem af en international børsfamilie,« siger Bjørn Sibbern.

»Kommet for at blive«


..

BRANCHENYT
Læs også