Investorerne regner med støttetiltag

Bank of Japan var på banen med støttetiltag til økonomien i sidste uge.ISM-indekset for servicesektoren dulmede skuffelsen over ISM-indekset for fremstillingssektoren.

Flere af de store økonomier rundt om i verden hænger en smule i bremsen, og det har fået investorerne til at sætte næsen op efter nye udspil fra centralbankerne, som måske kan ruske mere liv i væksten.

I sidste uge var den japanske centralbank således en af de første, som mandede sig op til nye tiltag, og det blev lidt overraskende til en rentenedsættelse. Nu kan det virke svært at sænke en rente, som ligger på 0,10 pct., men Bank of Japan valgte at ændre sin styringsrente, så den nu ligger i intervallet 0 - 0,10 pct.

Det lå dog i kortene, at man forsøger at holde satsen så tæt på nul som muligt.

Endvidere kunne Bank of Japan melde om yderligere opkøb af korte statsobligationer samt virksomhedsobligationer, og i investorernes rækker blev rentenedsættelsen og de kvantitative lempelser godt modtaget.

Især de japanske aktieinvestorer var begejstrede, for i umiddelbar forlængelse af annonceringen af rentesænkningen blev yennen svækket grundet udsigten til lavere forrentning af midler placeret i japansk valuta.

En svækkelse af yennen var netop, hvad aktørerne på børsen i Tokyo havde håbet på, hvorefter der blev plads til kursstigninger på en bred vifte af de eksportorienterede selskaber i Japan.

Men set med investorernes øjne var udspillet fra den japanske centralbank kun et af de første i rækken af tiltag fra store centralbanker, som skal forsøge at stimulere den økonomiske vækst, så opsvinget ikke taber for meget fart og derved risikerer at tvinge økonomierne over i en ny recession.

Blandt aktieinvestorerne er der udbredte forventninger om kvantitative lempelser fra Federal Reserve i Washington, og dem kan der måske også blive brug for, idet den seneste ISM-indikator for fremstillingssektoren i USA ikke indeholdt de signaler, som investorerne havde håbet på.

ISM-indekset for fremstillingssektoren, der giver et bud på stemningen blandt indkøbscheferne i sektoren, når det gælder den økonomiske situation, landede i september på 54,4, hvilket stemte nogenlunde overens med forventningerne.

Så vidt så godt, men en af de vigtige underkomponenter i indikatoren - ordreindgangen - var vigende, og det lover ikke godt for fremtiden, så investorerne fandt snart de bekymrede miner frem.

Det blev dog en trøst, at ISM-indikatoren for den amerikanske servicesektor nogle dage senere overraskede i den rigtige retning, for i september steg indekset til 53,2 fra 51,5 måneden i forvejen, og den fremgang overgik analytikernes gennemsnitlige prognoser.

En lille sidegevinst ved fremlæggelsen af ISM-indekset for servicesektoren var, at underkomponenterne for nye ordrer samt beskæftigelsen begge steg.

Selv om offentliggørelsen af den skuffende ISM-indikator for fremstillingssektoren efterfølgende fik bekymringerne for væksten til at blusse op, hæftede optimisterne sig ved, at såvel ISM-indekset for fremstillingssektoren som for servicesektoren begge lå over den magiske grænse på 50. Et niveau over 50 signalerer nemlig, at den pågældende sektor er i vækst.

BRANCHENYT
Læs også