Sort dag for vindmølleindustrien

2010 skulle have været året, hvor vindindustrien genvandt fodfæste, men branchen er stækket efter Vestas' massefyring.

Fyring af 2.000 danske Vestas-ansatte sætter den danske vindmølleindustri mindst et år tilbage.

Ved indgangen til 2010 var forventningen i den grønne vækstindustri, at antallet af medarbejdere skulle vokse med 2.000 efter et trist 2009 præget af krise og massefyringer.

Nu har adm. direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg taget vækstplanerne af bordet:

»Mit håb var, at vi havde fået generobret halvdelen af de job, der gik tabt under finanskrisen ved årets udgang. Nu skal vi et stykke ind i 2011 bare for at være på samme niveau som ved udgangen af 2009.«

Han er rystet over de mange Vestas-fyringer og kalder dagen for »en meget trist dag«.

Birger Madsen, direktør i BTM Consult, der har fulgt vindmøllebranchen tæt i 30 år, er også forbavset over, at Vestas skærer så dybt. At der forsvinder danske vindmøllejob, kommer derimod ikke bag på ham.

»Det har været en trend længe,« siger Birger Madsen.

Vestas' problemer kommer, samtidig med at storleverandøren Skykon med 500 ansatte er gået i betalingsstandsning.

Lukningen af fire danske Vestas-fabrikker ser vindmølleeksperten som resultatet af, at det europæiske møllemarked ikke lider af vokseværk.

Vindmølleindustrien efterlyser nu mere handling.

»Der ligger mange flotte handlingsplaner i skufferne rundt om i EU-landene. Men vi har ikke brug for planer, men konkrete investeringsbeslutninger,« siger Jan Hylleberg.

Han afviser imidlertid enhver snak om, at gårsdagens massefyringer er endnu et skridt mod en afslutning af det danske mølleeventyr.

»Vi vil også i fremtiden producere og levere vindmøller. Men vi skal huske på, at vilkårene er blevet fundamentalt forandret. Indtil for få år siden forsynede danske virksomheder hele det globale vindmøllemarked,« siger han.

Krisen kostede i 2009 den danske vindindustri 4.000 job. Med udgangen af 2009 var der ansat 24.000 i vindindustrien.

BRANCHENYT
Læs også