Danmark på lang rejse mod højkonjunktur

Det bliver en økonomi i slæbesporet i de kommende år, og der skal ikke meget til at køre statens finanser helt i grøften.Igen langer vismændene ud efter regeringens finanspolitiske ambitioner og ikke mindst efterlønnen.

Dansk økonomi kommer til at køre på fælgene i de næste mange år, og de finanspolitiske udfordringer er betydelige.

De økonomiske vismænds seneste, opdaterede syn på dansk økonomi er ikke opmuntrende.

»Det vil tage adskillige år at normalisere konjunktursituationen. Der er adskillige årsager til, at opsvinget for dansk økonomi bliver krybende,« siger formanden for de økonomiske vismænd, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Vismændene præsenterede i går deres halvårlige vurdering af landets finanser, og den gode nyhed er, at der dog er vækst i økonomien både i år og i 2011 og 2012. Men det er en vækst, der mildt sagt ikke er frygtindgydende. Det skyldes ikke mindst, at både Danmark og udlandet er ved eller agter at gennemføre skrappe finanspolitiske stramninger for at finansiere de hjælpepakker, der trak økonomierne ud af recessionen.

Det har generelt sat sig som en stor usikkerhed hos både borgere og virksomheder.

»Der er usikkerhed om den fremtidige udvikling i boligpriserne, indkomsterne og beskæftigelsen, og det kan bidrage til tilbageholdenhed hos forbrugerne, mens usikre afsætningsforhold kan gøre virksomhederne tilbageholdende med deres investeringsbeslutninger,« vurderer vismændene.

Klø til regeringen

..

BRANCHENYT
Læs også