Redningskrans vil koste 143 mia. kr.

De amerikanske skatteyderes tab i forbindelse med redning af finanshuse og bilfabrikanter bliver langt mindre end ventet.

Den amerikanske redningskrans til bl.a. finansselskaber og bilfabrikanter ventes nu at komme til at koste skatteyderne 143 mia. kr.

Det er under 4 pct. af det samlede beløb på 700 mia. dollars (4.000 mia. kr.), som USA satte af til sit historiske såkaldte Troubled Asset Relief Program i efteråret 2008.

Skatteydernes forventede tab er langt mindre end frygtet.

»Det var helt klart ikke åbenlyst, at omkostningerne ville blive så lave, da TARP blev oprettet for to år siden. På det tidspunkt var USA's finanssystem i en risikabel situation,« skriver kongressens budgetkontor (Congressional Budget Office) i en rapport.

Beløbet er væsentligt mindre end forventninger om et tab på 625 mia. kr. fra marts 2010 og forventningerne fra august 2010 om et tab på 378 mia. kr.

Det er først og fremmest redningen af AIG, bilindustrien og programmer, der skulle mindske omfanget af tvangsauktioner, som giver underskud, skriver budgetkontoret i sin rapport.

»Andre transaktioner med finansielle institutioner vil - sammenlagt - give en nettogevinst til staten,« forventer budgetkontoret.

Dyr forsikrings-redning

..

BRANCHENYT
Læs også