Bertel Haarder vil ikke love at betale tilbage

Indenrigsminister Bertel Haarder (V) læner sig op ad Kammeradvokaten, der kommer med en erklæring inden for en uge eller to.

Over 100.000 danskere har siden 2005 betalt for meget i ejendomsskat, fordi myndighederne har opkrævet skatterne ulovligt. Alligevel vil indenrigsminister Bertel Haarder (V) ikke love, at danskere får de penge tilbage, som de uretmæssigt er opkrævet.

»Der er et spørgsmål om, hvad man skal gøre ved dem, der har betalt for meget. Det får jeg et responsum om fra Kammeradvokaten i løbet af en uge eller to,« siger Bertel Haarder.

Så det er ikke sikkert, at man får sine penge tilbage, hvis man har betalt for meget?

»Jeg vil i et og alt henholde mig til Kammeradvokaten og ikke vove mig ud i noget som helst gætteri - og jeg vil heller ikke komme med politiske erklæringer. Det handler om en lov, som har vist sig at være pløkurimelig, og hvor man i visse tilfælde helt kan slippe for skat, hvilket ikke har været nogens hensigt. Men når en afgørelse viser, at sådan er loven, er det min opgave at ændre den så hurtigt som muligt.«

Bertel Haarder oplyser, at han i sommer blev opmærksom på, at ejendomsskatter er blevet beregnet forkert i forhold til loven.

Er du blevet præsenteret for en beregning af tabet af provenu?

»Nej, og jeg vil overhovedet ikke give mig af med nogen form for gætteri. Men det hele skal gå rigtigt til.«

Bertel Haarder har fremsat et lovforslag, som vil gøre den hidtidil ulovlige opkrævning af ejendomsskatter lovlig.

»Jeg tror bestemt, at der bliver et flertal for forslaget i Folketinget,« siger han.

Det Konservative Folkeparti støtter ministerens bestræbelser på at gøre den ulovlige skatteopkrævning lovlig og vil heller ikke garantere, at danskere får de penge tilbage, som de allerede ulovligt er blevet opkrævet i skat.

»Nu handler det om at få afklaret retsstillingen for borgerne, men vi synes, at det er urimeligt, hvis folks ret til at få penge tilbage fjernes,« siger kommunalordfører Rasmus Jarlov (K).

Hvis du synes, at det er urimeligt, hvorfor kan du så ikke garantere, at folk får de penge tilbage, som de uretmæssigt har betalt for meget i skat?

»At bruge ordet garanti er unødigt konfrontatorisk over for ministeren. Det ord ser jeg ikke noget behov for at bruge,« siger Rasmus Jarlov.

BRANCHENYT
Læs også