Tysk konkurrenceevne bedst i EU

Dansk eksport lider under for store lønomkostninger, når der skal sælges varer på det tyske marked. Andre EU-lande kritiserer Tyskland for lavtlønsstrategi.

Løn- og arbejdsomkostninger stiger markant langsommere i Tyskland end i resten af EU.

Det fremgår af tal for lønudviklingen på det tyske arbejdsmarked over de seneste 10 år, som netop er blevet offentliggjort af det tyske statistiske departement.

Når det drejer sig om arbejdsgivernes omkostninger til løn- og arbejdsomkostninger, ligger Tyskland helt i bund med en vækst på 19,4 pct. over de seneste 10 år. Rumænien ligger i top med 485,4 pct. De danske omkostninger er i samme periode steget med 40,1 pct., lidt over EU-gennemsnittet på 37,6 pct.

I reelle tal betyder det, at tyske virksomheder pr. arbejdstime har en gennemsnitlig omkostning på 231,75 kr., mens danske arbejdsgivere skal af med 280,50 kr. pr. arbejdstime.

Der er flere forskellige grunde til den lave vækst i omkostninger i Tyskland.

For det første har overenskomstforhandlingerne resulteret i lavere lønstigninger end tidligere. Desuden er lavtlønssektoren blevet udvidet, og antallet af deltidsarbejdere er steget.

Samtidig findes der ingen aftaler om mindsteløn i Tyskland, og i Østtyskland findes endda zoner, hvor ingen overenskomster gælder. Fagforbundene har længe krævet mindsteløn indført ved lov, men hidtil uden held.

Lønninger hinker bagefter

..

BRANCHENYT
Læs også