Stramninger er ikke politisk selvmord

En amerikansk undersøgelse udfordrer myten om, at nedskæringer i den offentlige sektor er den hurtigste vej til at tabe et valg. Det er gode nyheder for de danske politikere, som står over for store besparelser i det offentlige i de kommende år.

En undersøgelse fra det prestigefyldte Harvard University i USA viser, at regeringer, der går til angreb på offentlige underskud, ikke straffes af vælgerne. Ved at studere valgstatistikken og økonomien i en række vestlige lande i perioden fra 1975 til 2008 konkluderer de tre forskere, at store offentlige stramninger ikke er politisk selvmord.

Det er gode nyheder for både Lars Løkkes regering og oppositionen med Helle Thorning-Schmidt i spidsen, fordi en af parterne vil stå med den kedelige opgave at skulle stramme op på finanserne efter valget næste år, siger økonomer.

Underskuddet på den offentlige saldo vil nemlig eksplodere til 4,8 pct. af økonomien i 2011, viser beregninger fra Nationalbankens seneste kvartalsoversigt. EU har krævet, at underskuddet kommer tilbage under 3 pct. inden 2014, og mange økonomer vil gerne have det endnu længere ned.

Angsten for vælgervrede

..

BRANCHENYT
Læs også