Boligejere tjener på flekslån

I over et år har de 65 pct. af landets boligejere, som har et flekslån, enten lånt penge gratis eller tjent penge på deres gæld.

Det skriver Politiken søndag.

Det skyldes ifølge en beregning, som BRFKredit har foretaget for avisen, at vi står i en yderst sjælden situation, hvor inflationen "spiser" mere af en gæld, end renten lægger oveni. Det kaldes negativ realrente og er ikke før set i så lang en periode, som det er tilfældet nu.

»Det er første gang siden 1970'erne, at det er så markant og så længe som nu,« siger seniorøkonomen Mikkel Høegh fra BRFKredit.

Beregningerne, der er foretaget på baggrund af de tal, Danmarks Statistik offentliggjorde fredag, viser, at de 42 pct. af boligejerne, som har afdragsfri flekslån, slipper for at afdrage på deres gæld. Inflationen gør det simpelthen for dem.

»I praksis findes der faktisk ikke afdragsfrie lån lige nu,« siger Mikkel Høegh.

Denne situation burde betyde stærkt stigende boligpriser, men det er imidlertid ikke tilfældet. I stedet ligger priserne snarere stille.

Én ting kan dog ødelægge de glade dage for landets boligejere: At renten begynder at stige igen.

Boligøkonomer spår ikke en eksplosiv stigning lige foreløbig, men en stigning er ikke desto mindre uundgåelig, og hvis udlandets tillid til Danmarks økonomi svækkes, kan det tvinge renten opad.

ertman

BRANCHENYT
Læs også