2011 bliver et defensivt år

Det nye år bliver et forsigtigt år for erhvervslivet, der både skal tackle budgetkriser, dårlig konkurrenceevne og irriterende nabolande.

Hvis 2010 handlede om at rejse sig oven på krisen, drejer 2011 sig om at lære at gå igen. Med forsigtige skridt.

Væksten i dansk erhvervsliv bliver moderat, og store virksomheder vil lide under, at mange lande har alvorlige budgetproblemer, forudser Dansk Industri, Dansk Erhverv og Danske Bank.

»En af de udfordringer, som mange virksomheder kommer til at slås med, er, at der bliver strammet op på finanspolitikken i rigtigt mange lande på samme tid. Det resulterer bl.a. i højere skatter. Virksomhederne vil på den baggrund fortsat være tilbageholdende med at investere i fremtiden. De kan ikke blive ved med at rationalisere sig til indtjeningsfremgang og har behov for en stærk omsætning for at indfri de forventninger, som aktieanalytikere har til 2011,« siger Morten Kongshaug, chefanalytiker i Danske Bank.

Derfor skal væksten i dansk erhvervsliv først og fremmest drives frem af nye arbejdspladser, mener han.

»Den væsentligste spørgsmål er, hvor mange job der bliver skabt i 2011. For uden en jobskabelse bliver det et dårligt år for både aktiemarkedet og erhvervslivet,« konstaterer chefanalytikeren.

Også Dansk Industri kalkulerer med et defensivt 2011.

»Det vil tage lang tid for mange virksomheder at nå op på det niveau, som de var på inden krisen. Der er kommet et væsentligt større fokus på prisen på stort set alle markeder, og det rammer danske virksomheder hårdt, da de er placeret i et af verdens dyreste produktionslande. De virksomheder, der vil klare sig bedre end gennemsnittet, vil have et klart koncept og fokus på både omkostninger og innovation,« forudser Kent Damsgaard, erhvervsøkonomisk chef i Dansk Industri.

Slid på konkurrenceevnen

..

BRANCHENYT
Læs også