Kineserne går til stålet

Kina er blevet verdens største producent og forbruger af biler. Den voldsomme vækst i kinesisk industri får metalpriserne til at stige i hele verden.

Jernstøberier, vindmølleproducenter, guldsmede og alle andre virksomheder, der anvender metaller i produktionen, påvirkes stadig stærkere af den voldsomme vækst i kinesisk industri.

Det seneste år er priserne på stort set alle typer af metaller tordnet i vejret på grund af den stigende efterspørgsel fra Kina.

»Den vigtigste råvare i vores produktion er stålskrot, og vi mærker tydeligt, at en stærkt stigende efterspørgsel fra Kina og Indien presser priserne i vejret. Også priserne på tilsatsstoffer som magnesium og kobber stiger helt vildt. Vi sender disse prisstigninger videre til kunderne - det er vi simpelthen nødt til,« forklarer Jens Axel Birn, adm. direktør for den store jernstøberivirksomhed Vald. Birn A/S, der blandt andet leverer formstøbte dele til bilindustrien.

I virksomhedens produktion anvendes såkaldte podemidler, som de seneste år er blevet ekstremt dyre.

»Det skyldes prisstigninger på de sjældne jordarter, der indgår i podemidlerne. Gennem en årrække eksporterede Kina de sjældne jordarter meget billigt til verdensmarkedet. De lave kinesiske priser medførte, at minerne i alle andre lande lukkede. Derfor står Kina nu tilbage som den eneste producent af sjældne jordarter og har haft mulighed for at gennemføre dramatiske prisstigninger,« forklarer indkøbschef Jørgen Johansen, Vald. Birn A/S.

For en række metaller har konsekvenserne af den stigende kinesiske efterspørgsel været dramatiske. Eksempelvis steg prisen på palladium 97 pct. i 2010.

En stor del af den globale produktion af palladium anvendes i katalysatorer i bilers udstødningssystemer, og Kina blev i 2010 verdens største og hurtigst voksende marked for biler. Salget af biler i Kina steg med hele 32 pct. til i alt 18,1 mio. enheder. Det vurderes, at forbruget af palladium i den kinesiske bilindustri er vokset omkring 36 pct. i løbet af det seneste år.

Temperaturen stiger

..

BRANCHENYT
Læs også