ECB: Flere penge til EU's redningsfond

Gældskrise: Centralbanken frygter, at EU's redningsfond ikke har tilpas med styrke til at håndtere de aktioner, der kan blive nødvendige i 2011.

Statsgældskrisen År 2 er kun lige begyndt, og allerede nu opfordrer Den Europæiske Centralbank (ECB) til at styrke EU's redningsfond.

»Vi opfordrer til at styrke redningsfonden såvel kvantitativt som kvalitativt,« understregede ECB-præsident Jean-Claude Trichet i går på pressekonferencen efter det månedlige møde i bankens styrelsesråd.

»Med kvantitativt mener vi, at redningsfonden skal sikres flere penge. Med kvalitativt at redningsfonden skal sikres maksimal fleksibilitet,« føjede han til.

Dermed støtter ECB de tanker, som EU-kommissionen har, og det er næppe tilfældigt, at EU's budgetkommissær Olli Rehn deltog i torsdagens styrelsesmøde i ECB, der foregik samtidig med, at Spanien og Italien gennemførte auktioner over nyudstedte statsobligationer for tilsammen 6 mia. euro.

Auktionerne resulterede i, at begge lande må betale mere i rente for at låne penge, hvilket er ildevarslende i et år, da Spanien og Italien forventes at skulle sælge nye statsobligationer for henholdsvis 60 og mindst 185 mia. euro.

»Det er i sagens natur vigtigt for ECB, at redningsfonden bliver slagkraftig nok til at kunne agere uden hjælp fra ECB og dermed løfte den kortsigtede krisebekæmpelse af ECB's skuldre,« siger seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingø fra Handelsbanken.

Fokus på inflationen

..

BRANCHENYT
Læs også