Farlige forretninger

Risikozoner: Der er mindst en verden til forskel på at gøre forretninger i de mest sikre og de farligste lande på kloden. Sikkerhedstemaet er i stigende grad i fokus blandt danske virksomheder.

Det er trygt og nemt at gøre forretninger hjemme i egen baghave, men danske eksportvirksomheder kan ikke på samme vis vide sig sikre på, hvad dagen bringer, når de opererer i mere urolige egne af kloden.

Det britiske sikkerhedsfirma Control Risks har for nylig udsendt sit årlige Global Risk Map, der bedømmer de politiske og sikkerhedsmæssige risici for samtlige verdens lande, og her slås flere lande med de kedelige prædikater »høj« eller »ekstrem« både på sikkerhedsskalaen og den politiske.

Sikkerhedsaspektet er ikke kun et terrorspørgsmål, men indeholder også risikoen for økonomiske forbrydelser som tyveri, korruption og industrispionage.

»I medierne fylder terror meget, men spørger man virksomhederne, har det ikke samme betydning,« siger Christine Lohmann, konsulent i erhvervsorganisationen DI's afdeling for afsætningspolitik.

Lande som Afghanistan og Somalia er umiddelbart de absolut farligste lande at gøre forretninger i blandt klodens lande. Begge nationer får prædikatet »ekstremt« både, når det gælder sikkerhedsrisici og politiske risici.

Ingen handel under krig

..

BRANCHENYT
Læs også