Dansk økonomi stadig i krise

Industri: Det er overraskende og skuffende, at industriproduktionen faldt i november.Det siger flere økonomer efter offentliggørelsen af industriproduktionen i november, som faldt med 0,6 pct. Der var ellers ventet en pæn fremgang.

»Faldet er overraskende, fordi der er pæn fremgang i industriproduktionen i landene omkring os. Dertil kommer, at eksempelvis den stærke svenske krone burde trække dansk industriproduktion op. Tallene er skuffende, fordi det viser, at dansk økonomi virkelig har vanskelig ved at trække sig selv ud af krisen,« skriver cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank i en kommentar.

Industriproduktionen herhjemme ligger 19 pct. under niveauet fra før finanskrisen, oplyser Steen Bocian.

Seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank mener, at der kun er en måde at få Danmark ud af krisen på.

»Noget tyder på at en svag konkurrenceevne koster for industrien i øjeblikket. Og derfor er det selvfølgelig ekstremt vigtigt, at lønstigningerne holder sig på et moderat niveau, og ikke mindst, at produktiviteten forøges markant. Under alle omstændigheder må vi dog nok indstille os på, at væksten ikke vil komme så let fremadrettet,« skriver han i en kommentar.

Blandt økonomerne er der dog uenighed om, hvorvidt industriproduktionen igen kommer i gang de kommende måneder, eller om faldet fra november fortsætter.

BRANCHENYT
Læs også