Interview: »Jeg er på den igen«

Den 24. december 2010 bragte Morgenavisen Jyllands-Posten dette interview med Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden, der torsdag døde, 53 år gammel.

Tøger Seidenfaden døde i en alder af 53 år efter lang tids kræftsygdom. Arkivfoto: Niels Hougaard Hougaard Niels

2010 har ikke været noget almindeligt eller gennemsnitligt år for Tøger Seidenfaden - hverken offentligt eller privat. Hans kræftsygdom er brudt ud igen, og som Politikens ansvarshavende chefredaktør udfordrer han med en journalistisk aktivisme, der har fået selv hans egne medarbejdere til at protestere.

Han er her endnu.

Tøger Seidenfaden er i gang med tredje runde af den kræftsygdom, der ramte ham for syv år siden. Men han er optimist.

»I den forstand, at jeg altid tager udgangspunkt i, hvad er det værste, der kan ske, og så er det heller ikke værre. Og det er selvfølgelig svært, når vi taler om livstruende sygdom, for det er jo forholdsvis skidt.«

Dagsformen er lidt under daglig standard, men Tøger er stadig et formidabelt kraftcentrum for sin avis.

Alle kalder den intellektuelle og højt uddannede chefredaktør for Tøger, og det er han stolt af. Han ser det som en folkelig accept, selv om han taler og skriver med et højt lixtal.

Han er en debatinstitution i en klasse for sig selv. Et mægtigt intellekt i en stor krop. Men han er også et sødt og generøst menneske. Han har mange modstandere, men forbløffende få fjender.

Det forstår man, når man har tilbragt et par timer i hans nærhed. Det er forførelseskunst for viderekomne. Hvad var det nu lige, man var så uenig med manden om?

..

BRANCHENYT
Læs også