Sådan vil Lykke Friis sikre det it-baserede elnet

Strøm skal bruges smartere, og klima- og energiminister Lykke Friis (V) mener, at Danmark er godt rustet til det intelligente elnet - også kaldet smart grid.

ESKESTAD MIK

Et dansk smart grid i fuld udstrækning vil kunne medføre betydelige samfundsmæssige og miljømæssige gevinster. Hvordan vil du sikre, at det ikke bare forbliver en vision, men også ender som reel virkelighed i Danmark?

"Vi skal først have forankret smart grids ved at mobilisere aktører inden for og uden for energibranchen med en aktie i smart grids.

Vi skal se på hvilke virkemidler og demonstrationsprojekter, der kan fremme udviklingen, samt få ideer fra forskningsverdenen, fra it-industrien og fra internationale virksomheder.

Derfor har jeg nedsat et ekspertnetværk på 22 organisationer, der skal sparre med Klima- og Energiministeriet om, hvordan vi fremmer et dansk smart grid."

Amerikanerne og kineserne investerer tocifrede milliardbeløb i smart grids. Hvordan undgår vi at blive kørt fuldstændig bag af dansen i lille Danmark?

"Kina og USA har brugt store summer på at opgradere deres net efter en periode med under-investeringer og for at imødegå et stigende elforbrug.

Det danske net er stærkt i dag, og vi er foran, når det gælder om at indpasse store mængder vindenergi i energisystemet. Desuden har der været en lang tradition for at samtænke produktion, transmission og elforbrug i Danmark.

Men vi skal selvfølgelig også fremtidssikre elnettet til nye opgaver, som flere elbiler og varmepumper, og her kommer smart grids ind i billedet."

Nyt tarif-system? ..

BRANCHENYT
Læs også