Vækstpakker har haft ringe effekt

Vækstpakker: Regeringens kommende vækstudspil vil på mange områder ligne det, som tidligere regeringer har lanceret de seneste 30 år, mener eksperter. Forslagene har ofte ikke virket, fordi de ikke var gode nok til at øge produktiviteten.

Regeringen kommer om kort tid med sit bud på, hvordan den efter et genvalg vil hive Danmark ud af vækstkrisen.

Eksperter regner dog ikke med, at planen afviger væsentligt fra lignende udspil de seneste 30 år.

At dømme ud fra Vækstforums udspil fra den seneste måned og regeringens egen tilbagetrækningsreform vil planen søge at øge arbejdsudbuddet, forbedre uddannelser og innovation, skabe mere konkurrence og sikre de offentlige finanser, mener eksperter.

Det vil være tæt op ad tidligere reformpakker, som ikke har været effektive. Efter mere end seks ambitiøse vækstplaner siden 1989, er Danmark nemlig stadig fanget i en produktivitetskrise, som kan gøre os fattigere relativt i forhold til alle de rige lande undtagen Japan, viser prognoser fra OECD.

»Vi kommer nok ikke til at se den store nytænkning i denne pakke heller,« siger Torben Andersen, professor i økonomi på Aarhus Universitet og tidligere formand for Velfærdskommisionen.

»Væksten i samfundet er meget mere kompleks, end man skal tro. Derfor starter planerne som regel meget forkromet og ender lidt hostende, fordi det er ikke så nemt.«

Produktiviteten halter

..

Læs også