Irland vil barbere obligationsejere

Irske banker har brug for 24 mia. euro mere. Obligationsejere skal betale en del af regningen, sigeren irske regering. Analytiker advarer mod negative følgevirkninger på tværs af Europa.

London/Århus

Irlands nødlidende banker har brug for 24 mia. euro mere for at undgå kollaps under en ny finanskrise.

Det fastslog den irske centralbank torsdag efter den tredje stresstest af banksektoren siden finanskrisens indtog i 2008, og investorer i irske statsobligationer skal betale en pæn del af regningen, siger den irske finansminister, Michael Noonan.

En analytiker ved den London-baserede uafhængige CreditSights forudser, at det kan skabe en kreditkrise for banker på tværs af Europa.

»Følgevirkningerne vil være store. I øjeblikket kan større og bedre spanske og italienske banker stadig gå ud på markederne og låne penge. Det vil slutte,« siger John Raymond fra CreditSights til nyhedsbureauet Bloomberg.

Irske banker har allerede tilsammen modtaget mere end 46 mia. euro for at undgå konkurs. Den økonomiske vægt af bankpakkerne tvang i fjor Irland til at tage imod en redningspakke på 85 mia. euro fra EU's Redningsfond og Den Internationale Valutafond (IMF). En del heraf er sat til side som en reserve, hvis bankerne skulle få brug for øget kapital, men regeringen i Dublin mener ikke, at irske skatteydere skal betale hele regningen.

»Vi vil søge bidrag (..) fra andre kilder, inklusive ejere af statsobligationer,« understregede Noonan i en pressemeddelelse, der også slog fast, at banksektoren skal omstruktureres radikalt.

Ifølge analytiker Tom Jenkins ved børsmæglerselskabet Jefferies i London er det især indehavere af lavere prioritet gæld, som risikerer at blive ramt.

Han vurderer overfor Bloomberg, at det ikke kommer bag på markedet, at nogle ejere af irske bankobligationer vil komme til at holde for.

Banker må sælge ud

..

Læs også