Norge vil gerne sælge sine aktier i SAS

Samtidig med at SAS har oplyst, at selskabet opgiver et hurtigt salg, meddeler den norske regering, at den gerne vil sælge.

For godt to år siden var SAS tæt på at blive solgt til Lufthansa. Dengang meldte den norske regering ud, at den var skeptisk over for et salg, mens både den danske og den svenske regering var klar til at overdrage nøglerne til cockpittet til tyskerne.

I dag - da et salg af markedsmæssige årsager nærmest er utænkeligt - har Norge besluttet sig for, at det også vil støtte et salg af SAS.

Flertal i Stortinget


Den norske regering har bedt Stortinget om at vedtage en godkendelse af, at SAS-aktierne kan sælges. Regeringen har flertal i Stortinget og derfor er anmodningen en formalitet.

Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank, finder den norske meddelelse mærkelig.

»Det giver ikke meget mening, at de sælger deres andel af SAS, som udgør ca. 14 pct. Det gør det ikke, fordi de samtidig stiller krav om, at der skal bevares arbejdspladser, og at der fortsat skal være gode flyforbindelser i Norge. De 14 pct. giver ikke en indflydelse, som kan sikre det,« siger han.

Derfor mener han, at der snarere er tale om, at det norske forbehold bliver ryddet af vejen, så SAS kan sælges, når det igen bliver muligt.

»Det er min vurdering, at de tre skandinaviske regeringer vil sælge SAS samlet. Det vil være utænkeligt, at den norske regering sælger sine aktier frit på markedet. Derfor er jeg heller ikke sikker på, at et salg af SAS nødvendigvis er rykket nærmere efter den norske meddelelse,« siger han.

Læs også