Fem grunde til, at det ser fladt ud

Stort set alt peger i den gale retning for huspriserne, konkluderer Realkredit Danmark i sin analyse.

Når huspriserne ikke forventes at stige nævneværdigt frem mod 2025, skyldes det ifølge en analyse fra Realkredit Danmark, at stort set alt peger i den gale retning.

Her er fem faresignaler:

1) Vækstfronten

Danmarks økonomi står til en gennemsnitlig fremgang på sølle 1 pct. om året fra 2012 til 2025, og det placerer os i den dårlige ende af OECD-skalaen og hjælper ikke boligmarkedet.

2) Rentestigning

Huspriserne steg gennem 1990'erne og 2000'erne, da renten faldt, men nu kan renten praktisk talt ikke falde mere, og stiger den blot ét procentpoint, vil det presse huspriserne ned med op til 10 pct., vurderer analysen.

3) Demografien

Hvis Danmark havde haft den samme sammensætning af befolkningen frem mod 2025, som vi har nu, ville boligefterspørgslen være noget højere. Men der bliver stadig færre unge danskere på jagt efter et nyt hjem og flere etablerede familier uden behov for at flytte.

4) Rentefradrag

Med skattereformen sænkes værdien af boligejernes rentefradrag fra ca. 33 til 25 pct. Den negative effekt vil gradvist snige sig ind på boligmarkedet de næste år.

5) Finanskontrol

Nye lånevilkår, ændrede kreditter og en generel liberalisering af boligmarkedet var med til at skubbe huspriserne opad i 00'erne, men krisen tvinger nu regeringen til at øge kontrollen med markedet, bl.a. er en afskaffelse af afdragsfrie i spil. Uanset hvad der sker, vil det sandsynligvis presse huspriserne yderligere.

Læs også