Chr. Hansen leverer ugens regnskab

Danisco konkurrenten Chr. Hansen er leverandør af ugens regnskab, og fokus vil være rettet mod Chr. Hansens stærke organiske vækst.Generelt er der tale om en stille uge med få planlagte nyheder, hvilket gælder både for virksomhederne og på makrofronten.

Mandag


A.P. Møller - Mærsk er aktuel med den årlige generalforsamling, som normalt plejer at være et tilløbsstykke og en mediebegivenhed. A.P. Møller - Mærsk kan præsentere et flot resultat for 2010, hvor containerfragtaktiviteterne fik vendt minus til plus. Dermed blev 2010-resultatet på 28,2 mia. kr. mod et tab på 5,5 mia. kr. i 2009.

Træerne vokser imidlertid ikke ind i himlen, og containerraterne fra Shanghai til Europa har i sidste uge ramt det laveste niveau siden marts 2009, hvilket giver bange anelser for udsigterne til 2011. Fokus er rettet mod udsigterne for 2011 og på kort sigt mod meldinger om kontraktforhandlingerne for Stillehavet.

Danmarks Statistik kommer med tal for valutareserven i marts, hvor der de seneste måneder har været en opbygning af reserven, der ligger på rekordniveauer. I februar steg valutareserven til 446,4 mia. kr. fra 430,1 i januar.

»Nationalbankdirektør Nils Bernstein har tidligere sagt, at han er tilfreds med niveauet for valutareserven. Vi så i oktober, at Nationalbanken valgte at hæve renten, og det ser ud til, at Nationalbanken vil bruge renteværktøjet i stedet for at intervenere. Vi har set en tendens til, at kronen har udviklet sig svagere fra januar til marts. Derfor vil renteinstrumentet få ekstra opmærksomhed på bekostning af valutareserven, så vi afventer Nationalbankens reaktion efter torsdagens ECB-rentemøde,« siger seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingö fra Handelsbanken.

Tirsdag


På makrosiden kommer der tirsdag tal for den amerikanske økonomi kl. 16.00, når ISM-erhvervstillidsbarometeret for servicesektoren offentliggøres for marts. Økonomerne venter en marginal fremgang til 60,0 sammenlignet med 59,7 i februar.

Onsdag


Ugens regnskab kommer fra danske Chr. Hansen, som leverer tal for 2. kvartal. Chr. Hansens børshistorie i sin nuværende form er kort, da aktien blev noteret i sommeren 2010. I seneste regnskab for 1. kvartal blev det til en opjustering fra Chr. Hansen, hvilket løftede aktien godt 3 pct. på dagen. Chr. Hansen venter en solid organisk vækst på 11-13 pct. i 2010/11, og at EBIT-marginalen holder sig over 25 pct. Det var en kraftig organisk vækst Chr. Hansen leverede i seneste regnskab, og der vil være opmærksomhed på denne udvikling. Den store division hos Chr. Hansen er Cultures & Enzymes, hvor væksten var drevet af en stærk efterspørgsel på DVS-kulturer.

»Chr. Hansen leverede i regnskabet for 1. kvartal stærke tal i DVS-kulturer, som er drevet af branchens igangværende overgang til industrielt fremstillede kulturer. Vi så også i regnskabet fra Danisco, at væksten fortsætter i dette segment, hvor Danisco kalder deres for DVI-kulturer. Jeg venter, at det kvartal for kvartal vil gå fremad, men også på årsbasis vil dette segment opleve fremgang, i takt med at penetrationen fortsætter,« vurderer Morten Imsgard fra Sydbank. Han har en overvægt-anbefaling på Chr. Hansen-aktien, og det er ventes, at Chr. Hansen vil fastholde sine årsprognoser.

Den amerikanske Auriga-konkurrent Monsanto kommer med regnskab for sit forskudte 2. kvartal, efter at både omsætningen og indtjeningen var marginalt bedre end ventet i 1. kvartal. Monsanto opererer både inden for plantebeskyttelse og såsæd, men det er specielt salget af Roundup og andre herbicider, som er interessant i relation til Auriga. Fokus vil også være rettet mod generelle meldinger om forretningsmiljøet. Ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News venter analytikerne en omsætning på 4,14 mia. dollars samt en indtjening på 1,84 dollar pr. aktie i 2. kvartal.

Den amerikanske detailkæde Bed Bath & Beyond, som er forhandler af badeværelsesudstyr, kommer med regnskab for 4. kvartal, efter at både omsætningen og indtjeningen kom ud bedre end ventet i 3. kvartal. Bed Bath & Beyond opjusterede desuden indtjeningsprognosen for helåret i forbindelse med regnskabet for 3. kvartal. Bed Bath & Beyond venter nu en indtjening på 2,86-2,90 dollars pr. aktie for helåret. I det pågældende kvartal har tal for både privatforbruget og forbrugertilliden vist stærke takter, hvilket er en god indikation for detailsektoren. Ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News venter analytikerne en omsætning på 2,39 mia. dollars og en indtjening på 97 cent pr. aktie i 4. kvartal.

Den britiske detailkæde Marks & Spencer er aktuel med en markedsopdatering for 4. kvartal. Selskabet har de seneste par kvartaler vundet markedsandele på det britiske marked inden for tøj, men også inden for madvarer. Det er fortsat tøj, som betyder mest hos selskabet, som sidder med en markedsandel på 11,6 pct. i Storbritannien, mens man inden for madvarer sidder med en markedsandel på 3,6 pct. Marks & Spencer oplyste i begyndelsen af november, at forretningsmiljøet vil blive mere udfordrende, hvorfor man var forbeholden over for udviklingen for resten af 2010 og starten af 2011.

Torsdag


Den Europæiske Centralbank holder rentemøde med annoncering kl. 13.45 og pressemøde kl. 14.30. Det er ventet, at pengepolitikken står på stramninger eller måske bedre beskrevet et skridt på vejen på mod exit'et fra den nuværende ekstremt lempelige pengepengepolitik.

»Det vil være en enorm overraskelse, hvis ikke den Europæiske Centralbank (ECB) i næste uge leverer den første renteforhøjelse siden den økonomiske krise. Således har flere ECB-medlemmer nærmest stået i kø for at understrege udsigten til en renteforhøjelse. ECB's cheføkonom Jürgen Stark fra Tyskland har overbevisende begrundet, at en normalisering er nødvendig. Vi venter, at renten vil blive hævet til 1,25 pct. fra 1,0 pct.,« siger seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingö fra Handelsbanken.

Der vil være fokus på centralbankens meldinger på pressemødet, og i hvilket temporentestigninger vil komme.

»Vores fokus er meldingerne fra centralbanken og dermed udsigterne for tempoet i rentestigninger, hvor vi venter, at rentestigninger vil komme gradvist i stedet for flere stigninger i træk. Alt i alt venter vi, at renten kan blive hævet til op mod 1,75 pct. ved udgangen af 2011,« vurderer Rasmus Gudum-Sessingö.

Fredag


Det indiske mineselskab Vedanta Resources, som er den største kobberproducent i Indien, kommer med regnskab for helåret og produktionstal for 2010. FLSmidth har tidligere leveret omfattende udstyr til det indiske mineselskab, specielt inden for selskabets aluminiumsprojekter i Indien. Selskabet er noteret på børsen i London.

Vedanta Resources har et investeringsprogram lydende på 7,8 mia. dollars beregnet på at udvide kapaciteten inden for aluminiumsproduktionen til 2,6 mio. tons pr. år inden udgangen af 2012. Ved afslutningen af denne ekspansion vil Vedanta være Asiens største aluminiumsproducent og blandt verdens fem største. Det er mere info om disse investeringer, som vil være interessant for investorerne i FLSmidth i forbindelse med regnskabspræsentationen.

Fredag kan den politiske scene trække lidt opmærksomhed med Ecofin-møde med finans- og økonomiministre. Det er værd at bemærke, at mødet lidt atypisk falder på en fredag, og yderligere skal det bemærkes, at centralbankcheferne deltager på mødet. Efter mødet kommer der meldinger fra de deltagerne, og det kan give uensartede signaler.

Et varmt emne på topmøde kan være den portugisiske situation. Portugal vil ikke modtage en hjælpepakke på grund af den politiske krise, og fordi et valg først skal gennemføres. Portugal blev kaste ud i den politiske krise, da parlamentet nedstemte et stramt budgetforslag. Det fik premierminister Jose Socrates til at træde tilbage fra sin stilling.

Læs også