Opbevaring betyder alt

Sørg for at opbevare vinen korrekt og tro ikke, at du kan snyde de garvede investorer. Sådan lyder et par af rådene til dem, der måtte have lyst til at investere i vin.

Det er ikke nok at købe den rigtige vin, hvis man vil investere. Man skal også sikre sig den rigtige opbevaring, ellers kan pengene være mere eller mindre spildte.

»Det er altafgørende for en investeringsvin, at sælger kan dokumentere, at den er opbevaret korrekt,« siger vinsagkyndig ved Bruun Rasmussen Morten Stenør Larsen. Vinen skal ideelt set opbevares mørkt ved 12 grader. Luftfugtigheden skal desuden være lidt højere end normalt, men der skal være balance imellem, at korkproppen holdes fugtig og ikke tørrer ud, samtidig med at etiketten ikke tager skade af fugten. For en velbevaret etiket har også betydning for prisen, ligesom det kan være fordelagtigt at investere i hele kasser. Men når først vinen er lagt ned, skal den have lov at modne i fred.

En gammel skrøne


»Det er en gammel skrøne, at rødvin skal vendes engang imellem. Lad den bare ligge helt stille under de rette forhold, det har den bedst af,« slår Morten Stenør Larsen fast.

Hvis man ikke selv har et egnet opbevaringssted, må man eksempelvis finde en vinhandler, som mod betaling kan opbevare vinen professionelt. I Danmark har vi nemlig endnu ikke firmaer, der har specialiseret sig i udelukkende at opbevare vin. I store del af udlandet og i vores naboland Sverige er det ellers muligt at leje sig ind hos et firma, som opbevarer vinen under de rette temperaturer, og som udsteder et bevis på, at vinen har været opbevaret korrekt, når vinen eksempelvis sælges videre.

Hvis man ønsker at investere i vin, anslår Morten Stenør Larsen, at man skal have omkring 50.000 kr., som man kan se bort fra i minimum fem år, mens vinen modnes og bliver mere sjælden, fordi der samtidig bliver drukket flasker af den pågældende årgang på markedet. Hvis man for alvor vil være med og købe nogle af de kostbare vine, skal man indstille sig på at investere mellem 250.000 og 500.000 kr.

Hvis man ikke har den store viden om vin, anbefaler Morten Stenør Larsen desuden, at man erkender det og opgiver drømmen om at snyde de garvede investorer.

Byd over de andre


»Som nybegynder skal man ikke tro, at man kan narre de andre, for det kræver stor indsigt. I stedet kan det være en god ide at gå efter det, som alle andre også vil have, og så betale en lille smule mere, end de øvrige er villige til,« siger Morten Stenør Larsen.

Som den helt store klassiker peger han på Bordeauxvinene, der har været eftertragtede i mange årtier. Og skulle investeringen gå helt i vasken, er det alligevel ikke helt skidt.

»Hvis flasken ender med at være nul kroner værd, så kan du trods alt altid drikke flasken,« siger Morten Stenør Larsen med et smil.

Læs også