Hver 3. boligkøber har betalt for meget i tinglysningsafgift

Forskel mellem den offentlige ejendomsvurdering og salgsprisen har gjort, at mange huskøbere i 2010 har betalt for meget i tinglysningsafgift. På nuværende tidspunkt er klagemulighederne langtrukne, men en mulig lovændring vil gøre det lettere at klage over ejendomsvurderingen.

En stor del af de danskere, der købte nyt hus i 2010, betalte mindre for huset end det, ejendomsvurderingen lød på. Umiddelbart lyder det som en god forretning, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Forskellen mellem den offentlige ejendomsvurdering og den reelle salgspris kan nemlig betyde, at køberne har betalt for meget i tinglysningsafgift.

En gennemgang af alle bolighandler gennem ejendomsmæglerkæden Home viser, at hver 3. boligkøber er blevet ramt af den skæve ejendomsvurdering. Tinglysningsreglerne er skruet sammen, så køberen skal betale afgift af det højeste beløb, hvad enten det så er den offentlige vurdering eller handelsprisen.

»Vi taler i omegnen af 18.000 nyslåede boligejere på landsplan, der i 2010 har betalt tinglysningsafgift af det højeste beløb, altså den offentlige vurdering, selv om de reelt har givet langt mindre for deres hus,« siger Mads Ellegaard, der er kommunikationschef i Home.

37 pct. under vurderingen


..

Læs også