Hører fodboldaktier til på børsen?

Aktier i fodboldklubber har været stensikre investeringer, hvis formålet har været at tabe penge i en fart.

Så blev AaB det næste hold til at slå op i banen og erkende, at det er særdeles vanskeligt at tjene penge som børsnoteret fodboldklub. Efter et år med sportslig nedtur og oprydning i koncernens ikke-fodboldrelaterede aktiviteter kunne ledelsen i den forgangne uge præsentere et regnskab, der viste et underskud på 50 mio. kr.

I forlængelse af et endnu mere rødt resultat forrige år er kassen ved at være tom, og AaB må stille op i køen af fodboldklubber, der må sælge nye aktier for at få penge til driften.

Jeg tror nu nok, det skal lykkes AaB at gennemføre den kommende kapitaludvidelse succesfuldt, for historien viser, at investorerne (supporterne) til stadighed står bag klubberne. Om de investerer af kærlighed til klubben, eller fordi de mener at kunne tjene penge på deres investering, kan være svært at udtale sig om, men opbakningen er sjældent til at tage fejl af.

Seneste eksempel er Aarhus Elite, som står bag AGF, der kort før jul fik tegnet nye aktier for over 60 mio. kr. Imponerende, taget i betragtning at det var emission nr. 2 i 2010 for klubben fra Fredensvang. I øvrigt kom ledelsen kort efter med en udmelding om, at man venter et tab i nærheden af 40 mio. kr. i år, så investeringen får ikke lov til at ligge og samle støv.

Den slags ”håndører” arbejder man ikke med, når man har økonomiske problemer i Parken Sport & Entertainment (Parken). Landets højtprofilerede fodboldflagskib gennemførte sidste år en for fodboldklubber historisk iøjnefaldende kapitalforhøjelse, der gav mere end 500 mio. kr. til Parken, eller mere præcist til kreditorerne, som var blevet utålmodige efter et par dårlige regnskaber.

Selskaberne bag fem danske klubber er noteret på Nasdaq OMX Copenhagen. FCK, Brøndby IF, AGF, SIF og AaB, mens endnu fem klubber er noteret på de mindre børser Dansk OTC og Dansk AMP.

Ingen andre lande har mig bekendt en så høj koncentration af børsnoterede fodboldklubber relativt til landets størrelse. Samlet har klubberne formået at hente tæt på 2 mia. kr. på børsen, hvoraf størstedelen af pengene er hentet i de seneste fem-seks år, hvor der er kommet langt flere penge i omløb i Superligaen.

Et blik på de nuværende markedsværdier i de børsnoterede fodboldklubber viser, at de samlet har en værdi på 1,4 mia. kr. Differencen på 600 mio. kr. af aktionærernes penge er således blevet formøblet plus de værdier, der evt. var i klubberne ved børsintroduktionen.

Aktier i fodboldklubber har de seneste fem år da også været stensikre investeringer, hvis formålet har været at tabe penge i en fart. Kun én gang i Danmarkshistorien er der udbetalt udbytte, da Parken i 2005 udbetalte 9 kr. pr. aktie.

Jeg påstår ikke, at det ikke kan lade sig gøre at tjene penge på fodboldaktier, men det kræver en ualmindelig god timing, som jeg personligt desværre indtil nu ikke har været begunstiget af.

Tilbage til AaB, som ventes at hente 50 mio. kr. på salg af nye aktier i april. Efter et negativt resultat i 2010 i samme størrelsesorden kræver det ikke stor analysekraft at regne ud, hvor lang tid der går, inden pengene er formøblet, hvis tendensen fortsætter som hidtil.

Det sker nok næppe.

For strategien er lagt om, og nu skal der igen satses på kerneforretningen fodbold frem for en række defokuserende sideaktiviteter, hvor synergien ikke har vist sig åbenbar. Den nye strategi hilses velkommen, og tendensen er, at fodboldklubberne én efter én er gået bort fra den flerstrengede strategi, der tog fart for år tilbage med Parken og Don Ø som lokomotiv.

Når spørgsmålet er, om fodboldaktier hører hjemme på børsen, må svaret i bedste markedsøkonomiske stil være, at så længe der er nogen, der vil købe, skal de da gives muligheden. Det er vel bedre, at klubberne henter penge på børsen end gennem højere billetpriser, da man trods alt selv bestemmer, om man vil investere.

Der kan være mange emotionelle grunde til at investere i fodboldaktier, mens de økonomiske argumenter er meget vanskelige at få øje på, og som investor skal man være klar over, at risikoen for at tabe penge er overhængende.

Måske var det sundere for sporten, hvis klubberne fandt ud af at lave realistiske budgetter og sætte tæring efter næring.

For hvis der på kommer en dag, hvor investorerne ikke vil være med længere, får klubberne et seriøst problem.

God kamp til AaB og alle de andre børsnoterede fodboldklubber - og deres investorer!

BRANCHENYT
Læs også