Olien gør 2011-regnskaber til en gyser

Generelt mærker virksomhederne vækst i omsætningen, og det burde signalere flotte regnskaber for 2011. Men en markant højere oliepris og alverdens ulykker vil give betydelig slør i prognoserne for hele året.

Det begynder at gå den rigtige vej med væksten, og derfor er der egentlig lagt op til flotte indtjeningsmuligheder og dermed regnskaber for 2011.

Men i den seneste måned er det væltet ind med ulykker, og nu er billedet betydeligt mere grumset.

»Der er gældsproblemer i USA, gældsproblemer i Europa, katastrofe i Japan, uro i Mellemøsten og Nordafrika og - for at runde det hele af - stigende råvarepriser over det hele. Det vil få virksomhederne til at lægge en stor forsigtighed ind i deres udmeldinger om hele året,« siger aktiestrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea.

Den største usikkerhedsfaktor er givetvis olieprisen, fordi den dels kan gøre det dyrere for virksomheden at købe råvarer og producere, dels kan dæmpe den generelle vækst i verden.

»Grundlæggende tror jeg, væksten i verdensøkonomien vil gøre virksomhederne mere optimistiske for indtjeningen i 2011. Men jeg tror, at ikke mindst olieprisen vil gøre, at de vil lægge en del slør ind i deres prognose,« siger Bjørn Schwarz, aktieanalysechef i Sydbank.

Fra 95 til 117 dollars

..

BRANCHENYT
Læs også