Ølmangel kan ramme Japan

Stor koncentration af bryggerier i de jordskælvsramte områder kan udløse ølmangel over sommeren.

De japanske somre er som oftest lange, varme og med en høj luftfugtighed, der nok kan rejse en solid tørst.

Denne sommer kan imidlertid blive en udfordring, da hen ved en femtedel af den japanske bryggerikapacitet er sat ud af kraft på grund af Sendai-jordskælvet og tsunamien.

Kirin, Sapporo, Asahi og Suntory har store produktionsfaciliteter i de berørte områder, hvor ikke kun genopbygningen efter naturkatastrofen er en udfordring, men også vandforsyningen - ikke mindst i lyset af situationen omkring det havarerede Fukushima-atomkraftværk.

Koncentrationen af bryggerier i de jordskælvs- og tsunamiramte områder er stor på grund af beliggenheden tæt på Tokyo, der med 35 millioner indbyggere er verdens største metropol.

Kirin, der er Japans største bryggerikoncern, har fået beskadiget to bryggerier i Torida og Sendai. Gærings- og lagringstanke er ødelagt, mens både el- og vandforsyningen er ustabil.

Også Sapporo har et bryggeri i Sendai, der blev så hårdt beskadiget, at det er lukket på ubestemt tid.

Asahi har et bryggeri i Fukushima, og her betyder evakueringszonen omkring det havarerede atomkraftværk, at genopbygningsarbejdet ikke kan påbegyndes, ligesom der hersker stor tvivl om vandkvaliteten i området. Umiddelbart er 30 pct. af Asahis produktionskapacitet sat ud af spillet.

Netop den ustabile vandforsyning og usikkerheden om drikkevandskvaliteten i de jordskælvs- og tsunamiramte områder har fået regeringen i Tokyo til at bede bryggerikoncernerne øge produktionen af vand på flaske, hvilket imidlertid betyder en reduceret kapacitet til at producere øl.

Bryggerikoncernerne har foreløbig valgt at koncentrere indsatsen om at maksimere produktionen på de øvrige bryggerier i Japan for herigennem at kunne genopbygge forsyningerne til Tokyo-regionen, hvor både supermarkeder og restauranter melder om mangel på øl.

Forbrug faldet 20 pct.


Siden Japans økonomiske nedtur begyndte i 1991, er forbruget af øl faldet med 20 pct., og analytikere forventer, at forbruget vil fortsætte med at falde 1 til 2 pct. om året. Faldet kan blive forstærket, hvis det varer lang tid, før bryggerierne har normaliseret produktionen. En japaner drikker i gennemsnit 51,3 liter øl om året mod gennemsnitsdanskerens 89,9 liter.

Endnu værre er situationen for Japans 1.600 producenter af sake, der for hovedpartens vedkommende er små, familieejede foretagender. Mange er hårdt ramt af jordskælvet, og hvis historien er en god læremester, vil en del ikke genoptage produktionen. I hvert fald forsvandt en del sake-producenter fra markedet på grund af Kobe-jordskælvet i 1995.

Denne gang er store risdyrkningsarealet blevet delvist ødelagt af tsunamien og det indtrængende havvand, hvilket kan betyde stigende priser på ris, som er den vigtigste råvare i produktionen af sake.

Økonomien skrumper


Sendai-jordskælvet har i det hele taget haft en negativ påvirkning af erhvervslivet i Japan, hvor et flertal af store virksomheder i den seneste rundspørge fra den japanske centralbank forventer en negativ økonomisk udvikling frem til udgangen af juli kvartal.

BRANCHENYT
Læs også