Islamiske finans-spillere i tysk modvind

Tyskland har mange muslimer. Men stort set ingen af dem er interesserede i at sætte deres penge i islamiske banker.

London Den første stort opslåede islamiske fond i Tyskland blev en fadæse. Der var stort set ingen muslimer, primært tyske tyrkere, der var interesseret i at poste penge i fonden. Nu gør en ny fond forsøget, men det er stadig svært.

I begyndelsen af 00'erne lancerede Commerzbank den første islamiske investeringsfond i Tyskland, Al Sukoor. Den skulle tiltrække op mod 100 mio. euro eller 750 mio. kr. i fondens første leveår. Det var meningen, at Commerzbanks muslimske kunder, særligt med rod i Tyrkiet, skulle kaste deres sparepenge ind. Efter fem års levetid lukkede fonden efter at have tiltrukket blot en tyvendedel af beløbet over hele sin levetid.

Tyrkere vælger tysk


Konsulent for det islamiske finansmarked i Tyskland Volker Nienhaus konstaterer, at den tyrkiske befolkning sætter sine penge i almindelige tyske banker ligesom alle andre og velhavende oliefamilier fra Golfen.

Siden er en ny islamisk investeringsfond, Meridio Global Islamic Multi Assets, blevet søsat syd for grænsen.

»Også Meridio har haft svært ved at skaffe kapital,« konstaterer Volker Nienhaus.

Investeringsfonden er lanceret af Meridio AG i Køln og er registreret i Luxembourg. Fonden har primært investeret i islamiske obligationer, sukuk.

Deutsche Bank i front


Der er ingen islamiske banker i Tyskland, men store tyske spillere, deriblandt Deutsche Bank, har åbnet deres egne islamiske vinduer i den muslimske del af verden.

Johannes Engels, seniorrådgiver i det tyske finanstilsyn, Bafin, konstaterer, at det ser sløjt ud med interessen for islamisk bank- og forsikringsdrift.

»Der har kun været få kontakter med interesserede grupper, der gerne ville etablere islamiske banker eller forsikringsselskaber i Tyskland. Men i dag er der hverken islamiske banker eller forsikringsselskaber i drift,« siger Johannes Engels.

BRANCHENYT
Læs også