Danmark har styr på gælden

Seneste gældstal placerer Danmark langt fra afgrunden. Dog skal vi stadig holde underskuddene under kontrol for at glæde markederne.

Selvom den danske gæld er steget, er Danmark stadig langt fra at falde i unåde hos finansmarkederne og EU-kommissionen over størrelsen af vores statsgæld, siger top-økonomer.

Den offentlige gæld steg med 69 mia. kr. i 2010 til 44 pct., af økonomien, viser friske tal fra Danmarks Statistik. Det er langt under EU-kommissionens grænse på 60 pct. og omtrent halvdelen af gennemsnittet på ca. 85 pct. blandt eurozonens medlemmer.

»Vi er stadig blandt de bedste i klassen, selvom gælden stiger. Man kan ikke sige, at vi er tæt på afgrunden, når man ser de tal,«

siger Niels Rønholt, seniorøkonom hos Jyske Bank.

Selv hvis vi banker hovedet mod loftet på 60 pct., er det ikke sikkert, at vi får problemer med finansmarkederne, lyder det fra Nordea, Jyske Bank og Danske Bank.

Lande som Irland, Grækenland og Portugal, som så renten på deres gæld stige voldsomt efterhånden, som obligationskøberne meldte pas på deres lån, er først kommet i problemer, efter at deres gæld oversteg omtrent 80 pct., melder bankerne.

Men man må ikke tro, at den hellige grav er velforvaret, advarer økonomerne. Finansmarkederne kan stadig rette sigtekornet mod Danmark langt tidligere end på de andre lande, hvis ikke vi fører en forsvarlig politik, mener de.

»Hastigheden er meget afgørende. Der har helt klart sneget sig en bevidsthed ind om, at stater måske godt kan gå bankerot, og det gør gældsmarkederne mere nervøse end for bare et par år siden,« siger Helge Pedersen, cheføkonom hos Nordea.

Markederne bliver specielt nervøse, hvis vi opbygger gælden for hurtigt, og hvis vi ikke viser viljen eller evnen til at bremse udviklingen.

Gælden fordoblet


Den danske gæld er næsten fordoblet fra 27,5 pct. af økonomien siden slutningen af 2007. Vi skal dog ikke regne med at ramme kommissionens grænse før efter 2030 med de nuværende gældsprognoser, viser beregninger fra Jyske Bank.

Det offentlige underskud forventes i år næsten fordoblet til 4,6 pct. og vil ifølge Jyske Bank udgøre 3,2 pct. i 2012.

Det vil bringe statsgælden op til omtrent 47 pct. i 2012, mener banken. Det skal sammenlignes med Grækenland, som allerede har en gæld på over 100 pct. af økonomien.

»Hvis du sammenligner den danske økonomi med nogle af de lande, som har været under pres, så har vi slet ikke de gældsniveauer og er ikke i fare for at få dem. Så længe vi har en regering, som er i stand til at vise handlekraft, er der ikke nogen grund til at være nervøs,« siger Jens Nærvig Pedersen, økonom hos Danske Bank.

BRANCHENYT
Læs også