ECB hævede renten med et kvart point

Den Europæiske Centralbank hævede renten med 25 basispoint, hvilket var på linje med forventningerne.

Senere fulgte Nationalbanken i hælene på storebror. Det var første rentestigning fra Den Europæiske Centralbank siden juli 2008. Portugal og endnu en europæisk redningspakke var også i fokus.

Den Europæiske Centralbank hævede renten til 1,25 pct. fra 1,00 pct. Det var helt på linje med forventningerne, og obligationskurserne bevægede sig sidelæns, mens kurserne steg lidt efter talen fra ECB-chef Trichet.

»Her valgte Trichet som ventet at udskifte udtrykket 'strong vigilance' (stærk årvågenhed), med 'monitor very closely' (overvåge meget tæt), hvormed han signalerer, at renteforhøjelsen i første omgang ikke vil blive fulgt op med endnu en allerede i næste måned. Baseret på erfaringerne er begrebet 'monitor very closely' i overensstemmelse med, at der kan blive tale om endnu en renteforhøjelse i juli,« vurderer cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken.

Nationalbanken hævede både udlånsrenten, indskudsbevisrenten og diskontoen med 0,25 procentpoint, hvilket skete i kølvandet af Den Europæiske Centralbanks rentestigning.

Portugal søger om økonomisk hjælp fra EU for at kunne afdrage på landets gæld. Redningspakken til portugiserne bliver formentlig i størrelsesordenen 60-80 milliarder euro (450-600 milliarder kroner), skrev nyhedsbureauet Reuters.

Antallet af nye amerikanske anmodninger om understøttelse var i sidste uge 382.000, hvilket var lidt færre end ventet, da økonomerne, ifølge Bloomberg News, havde regnet med 385.000. Ugen før var der 392.000 nytilmeldte ledige, hvilket var revideret fra tidligere 388.000 ledige. Antallet af fortsatte anmodninger om understøttelse landede i sidste uge på 3,723 mio., hvilket var flere end ventet, da konsensus lød på 3,714 mio. ledige.

Læs også