Skarp kritik af Portugal

Portugiserne burde have bedt om hjælp allerede før nytår, mener Sveriges finansminister.

Europa drog torsdag et lettelsens suk, da Portugals premierminister José Socrates formelt bad EU's Redningsfond om hjælp, men der var også skarp kritik af portugiserne.

»Vi har grund til skarpt at kritisere portugiserne. De skulle have bedt om hjælp på et meget tidligere tidspunkt. De har nu placeret både sig selv og Europa i en meget vanskelig situation,« siger Sveriges finansminister Anders Borg.

Han mener, at det allerede inden årsskiftet stod klart, at Portugal ville få behov for hjælp og derfor burde have udvist rettidig omhu. Anders Borg vurderer, at Portugals kortsigtede lånebehov ligger et sted mellem 15 og 20 mia. euro. På længere sigt vil der være behov for at låne yderligere 50-60 mia. euro.

Mindst lige så kontant er Finlands statsminister Mari Kiviniemi, der står foran at møde vælgerne Palmesøndag.

»Det kan vise sig at blive meget vanskeligt at få et finsk bidrag til at hjælpe Portugal igennem det finske parlament,« erklærede han torsdag.

Finland er som det eneste land i Norden med i eurosamarbejdet, lige som Finland er blandt de seks eurolande med den højeste kreditværdighed, og det er netop AAA-landenes kreditværdighed, der sætter EU's Redningsfond i stand til at skaffe finansiering på favorable vilkår.

Finsk euro-modstand

..

Læs også