Dankortene svinges pænt

Forbrug: Mønstret er tydeligt. Forårets komme og påsken får folk til at svinge dankortet mere flittigt.

I marts brugte vi dankortet 9,6 mio. flere gange end i måneden før, og vi købte samlet ind for 24,8 mia. kr. Det er 4 mia. kr. mere end i februar, viser tal fra Nets. Men sammenligner man med marts 2010, er der sket et mindre fald på 3,5 pct. i forbruget. I marts sidste år fik danskerne brugt 25,7 mia. kr. via det lille plastikkort. Årsagen er, at påsken sidste år lå i marts, hvilket gav et usædvanligt højt dankort-forbrug i marts 2010. Men danskerne svingede faktisk kortet flere gange i marts i år end sidste år. Samlet brugte vi kortet 75,3 mio. gange i den måned, og det er en stigning på 300.000 flere betalinger med dankort end i marts 2010.

Påsken falder i år i april - og hos Nets forventer man, at det vil få en positiv effekt på forbruget med dankort i denne måned sammenlignet med april 2010. Dagens tal skal tolkes med tungen lige i munden, og særligt stigningen fra marts sidste år til marts i år er præget af stor usikkerhed. Det skyldes dels påskens placering sidste år og dels ekstraordinært store skatteindbetalinger via Dankort i år, anfører cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea i en kommentar. I statistikken indgår dog store restskattebetalinger, og de er ikke privatforbrug.

»Så det er desværre for tidligt at konkludere, at privatforbruget er kommet stærkt fra start i 2011,« noterer Helge J. Pedersen sig slutteligt.

Læs også