Statsbanernes formand i sit livs stormvejr

Portræt: Mogens Granborg befinder sig som DSB-formand netop nu i stormfyldte vande af kritik og beskyldninger. Formanden er tydeligt påvirket af situationen, men afviser alle påstande om, at han selv har et større ansvar for krisen i statens togselskab, end han hidtil har sagt.

Midt på aftenen den 17. marts svarede DSB's bestyrelsesformand Mogens Granborg sin mobiltelefon og bekræftede rygter om, at chefen for den statsejede togkoncern, Søren Eriksen, var smidt på porten.

»Det er desværre rigtigt,« lød ordene.

Bekræftelsen over for journalisten faldt efter en lang dag for formand Mogens Granborg. En dag med et langstrakt bestyrelsesmøde, et udsat pressemøde om DSB's årsregnskab samt et møde i Transportministeriet med togkoncernens ejer - minister Hans Chr. Schmidt (V), der varetager rollen som statens repræsentant.

Siden den dag har den tidligere Danisco-topchef Mogens Granborg været midtpunkt i krisen om DSB. En sag, hvor det fyger med beskyldninger om en politisk fyring af den blandt medarbejderne afholdte DSB-chef Søren Eriksen og om, at i hvert fald formanden tidligere må have vidst mere om situationen, end han selv siger.

Søren Eriksen fældes på en såkaldt forvaltningspåtegning i 2010-regnskabet, da der fra revisorerne rejses tvivl om samhandlen mellem DSB og datterselskabet DSBFirst. Det skal drives som en privat kommerciel virksomhed uden statsstøtte. DSBFirst ejes sammen med skotske First Group og har vundet kontrakten om drift af Øresundstogene, der kører i både Danmark og Sverige.

Kræver et svar


..

Læs også