Danmarks største K/S-projekt til salg

Danmarks største K/S-projekt skal have nye ejere efter nej fra FIH.Tre af ni ejere bag SAS-hotellet Blue Heaven er gået konkurs.

Den tidligere milliardær Ole Vagner må sande, at han og en række øvrige investorer om kort tid ikke længere er medejere af danmarkshistoriens største K/S-projekt. Der er tale om SAS-hotellet Blue Heaven i Frankfurt am Main, som kostede 970 mio. kr., da det i 2005 blev overtaget af ni risikovillige rigmænd. I dag er tre af dem gået konkurs, mens de fleste øvrige har fået marineklippet deres formue, og derfor vil FIH nu have deres lån på mange millioner kroner indfriet.

»Det lån på 300 mio. kr., som FIH ønsker indfriet, er lidt rigeligt stort for mig at løfte. Men hvis jeg kunne have fået en refinansiering, så ville jeg have fortsat,« siger Ole Vagner.

Blue Heaven rejser sig 96 meter i højden små tre kilometer fra Frankfurts centrum. Bankens økonomiske sikkerhed i personerne bag projektet er smuldret i kølvandet på eksbokseren Hans-Henrik Palm, finansmanden Henrik Ørbekker og iværksætteren Peter Forchhammers konkurs.

Samarbejde med FIH


»Lånet er ikke sagt op her og nu. Vi kører det i en proces i samarbejde med FIH. De er jo også interesserede i, at afviklingen sker som en kontrolleret proces. Men det ligger fast, at hotellet bliver solgt i løbet af i år,« siger Ole Vagner.

Selv regner Vagner med at komme ud af projektet uden større tab. Men der lurer en betragtelig skatteregning om hjørnet, da deltagerne i projektet over de sidste år har haft mulighed for at afskrive et samlet trecifret millionbeløb over selvangivelsen. De penge skal nu betales tilbage, for de K/S-deltagere, herunder Vagner, der har brugt fradraget.

»Hotellet har givet et overskud på 14 mio. kr. om året, som vi har brugt til at afvikle på gælden. Vi købte det i 2005. Men jeg skal jo betale noget til Skat på grund af de afskrivninger, som jeg har haft på projektet, der nu bliver genvundne.«

Projektets øvrige oprindelige investorer er den blandt andet tidligere it-milliardær Erik Damgaard, den i dag afdøde F.L. Smidth-arving Michael Arnstedt, den tidligere Nordicom-chef Gunner Kristensen, shippingmanden Peter Aandahl og advokat Finn Hasselriis, der tidligere var formand for ejendomsinvestoren Patrick De Velas koncern SL Group.

FIH har andenprioritet i hotellets lån. Førsteprioriteten er leveret af det tyske realkreditinstitut Hypo Real Estate, der som eneste tyske finansielle institution sidste sommer ikke klarede sig igennem den EU's stresstest af de største banker.

Staten har i alt via bankpakke II lånt eller stillet garantier for FIH for 49,5 mia. kr., hvilket gør banken til den største modtager af statsgarantier. Til sammenligning havde staten kun 14,7 mia. kr. på spil i den nu krakkede Amagerbanken.

Tidligere direktør i Victoria Properties Michael Sehested er manden, der har fået til opgave at stå for salget af det store tyske hotel gennem sit private selskab Sehested Group.

Flere ejere konkurs


Han understreger, at salgsprocessen har været i gang siden august 2010 og ikke skyldes driften i hotellet, men derimod blot, at flere af ejerne bag nu er konkurs. Ifølge tyske regler er det nu de tilbageværende ejere, der hænger på hele projektet, hvilket ikke er en holdbar løsning for FIH. Derfor er hotellet i sig selv en attraktiv investering, og der er således nu en køber klar.

»Vi har underskrevet en eksklusiv-aftale med en udenlandsk køber, som har et par uger til at beslutte sig. Der er to andre klar i kulissen, hvis dette salg ikke skulle blive til noget, så interessen er bestemt til stede,« siger Michael Sehested.

Han pointerer, at der forventes at være fuld dækning til alle panthavere.

Læs også