Topfolk scorer kassen på at holde liv i pensionskasser

Der bliver hvert år suget store millionbeløb ud af landets pensionskasser til aflønning af direktører og bestyrelser. Lønniveauet er langt højere end i tilsvarende stillinger i det private.

En stribe topfolk scorer store millionhonorarer på at holde liv i de særlige danske arbejdsmarkedspensionskasser, der samlet set har 1,6 mio. tvungne medlemmer.

Alene sidste år blev der udbetalt 73 mio. kr. til direktioner og bestyrelser i arbejdsmarkedspensionskasserne. Det viser en gennemgang foretaget af Morgenavisen Jyllands-Posten.

Flere af topfolkene kan kun oppebære deres løn ved at holde liv i de mange små pensionskasser. Fusioner til færre, men mere effektive enheder vil gøre nogle chefer overflødige, og de får ikke nye job i samme tunge lønklasse. Det er vurderingen fra headhuntere.

»Hvis jeg præsenterede sådanne forhold for en bestyrelsesformand, ville han rynke brynene og spørge, hvilken verden jeg kommer fra. Man kan kun gisne om, hvorfor disse bestyrelser ikke rynker brynene,« siger Jens Chr. Andersen, direktør i headhunterfirmaet Horton International.

Selvstændig headhunter Aase Hoeck har erfaring med at rekruttere til pensionsbranchen og er enig i, at topledelserne skal holde liv i de mange pensionskasser for at bevare deres lønninger.

»Man kan ikke røre dem, for de har fået deres rettigheder ved ansættelsen. Men hvis noget tilsvarende skulle etableres i dag, ville ledelserne ikke opnå samme rettigheder,« siger Aase Hoeck, som vurderer, at en effektivisering har lange udsigter.

»Det er en norm og en kultur, der er skabt, og intet er mere langsommeligt at ændre end en kultur,« siger hun.

Ejernes interesser


..

Læs også