Kold skulder til Hedegaard i USA

EU's klimakommissær fandt ikke megen grund til optimisme under et besøg i den amerikanske hovedstad.

Washington Rundt om frokostbordet på den danske ambassade blev der nikket og bifaldet, når Connie Hedegaard understregede, at det er på tide, at USA vågner op og tager et strategisk lederskab i klimapolitikken.

Men hver gang lød svaret fra de amerikanske klima- og energieksperter, at selv om de er enige, skal den danske klimakommissær ikke regne med USA i de kommende år.

»Der vil ikke ske noget som helst her frem til næste præsidentvalg,« sagde Scott Sklar, leder af den teknologiske miljøorganisationen The Stella Group, der anbefaler EU at satse mere på de enkelte amerikanske stater end på politikerne i Washington.

Der findes ca. 15 stater ud af 50, hvor ren energi og klimaændringer faktisk er på dagsordenen, og hvor der investeres i bl.a. vindmøller, nævnte han.

»Men hvis du taler om klimaændringer i andre stater, vil de se på dig, som om du kom fra Mars... eller fra Danmark.«Politisk ukorrekt fy-ord


Før frokosten havde Connie Hedegaard været til et møde med republikanske politikere i Kongressen, hvor hun konstaterede, at alene ordet klimaforandring er et politisk ukorrekt fy-ord.

Argumenter om, at USA er ved at blive overhalet af Kina, eller at skrappere energikrav for boliger vil skabe masser af nye arbejdspladser, der ikke kan udliciteres til Kina, eller at firmaer som Mærsk sparer enorme beløb på at være energibevidste, gør foreløbig ikke stort indtryk i den amerikanske hovedstad.

I stedet for at fokusere på klimaændringer og ren energi talte de fremmødte klimaeksperter på ambassaden påfaldende meget om traditionelle energiformer, f.eks. dieselbiler, behovet for at gå fra olie til gas eller problemet med at udbygge atomindustrien efter ulykken i Japan.Krisen fylder billedet


Deres politiske analyse lød deprimerende: Præsident Barack Obama virker ikke engageret i klimadebatten, USA er kun optaget af arbejdsløshed og den økonomiske krise, og den konservative Tea Party bevægelse, der afviser klimadebatten som hysterisk, står i vejen for fremskridt, fordi de andre politikere er bange for den.

Heldigvis nåede kommissæren også til Californien, der har nogle af USA's skrappeste miljøkrav. Det betød, at hun ikke rejser hjem til Bruxelles fuldstændig deprimeret.

»Jeg er ikke overrasket. Vi ved, hvor svært det er, men det er et broget billede, og der sker meget ude i de enkelte stater. Jeg kommer lige fra Californien, hvor der er masser af planer. Det interessante er, at erhvervslivet begynder at rykke i stedet for at vente på Kongressen,« siger Connie Hedegaard: »Så vi prøver at arbejde med store amerikanske virksomheder og med de stater, som faktisk rykker.«

Læs også