»Andre banker mister kunder på det«

Hertha Levefællesskab har lånt 20 mio. kr. af Merkur Andelskasse. Formanden tror, at andre banker har en interesse i at dække over navnene på deres udlånskunder.

Det tog formentlig ikke Merkur Andelskasse mange sekunder at overtale Hertha Levefællesskab til at acceptere sin profil på listen over bankens udlånskunder:

»Levefællesskabet bygger sin eksistens på omvendt integration. Det vil sige, at såkaldte almindelige mennesker vælger at bo i et tæt og givende naboskab med voksne såkaldte udviklingshæmmede mennesker,« står der bl.a. i teksten om levefællesskabet, som ligger i udkanten af Herskind vest for Århus.

Det lille samfund består af en række værksteder, hvor de udviklingshæmmede driver et biodynamisk landbrug, et mejeri, et gartneri, et væveri og en café, og det er alt sammen så åbent og ligetil, at danskerne lige så godt kan få at vide, hvad det har kostet at låne sig til hele herligheden.

»Banken har mange penge til gode hos os. Nok noget med 20 mio. kr. vil jeg gætte på,« lyder det fra Søren Hansen, formand for den almennyttige fond, der finansierer Hertha Levefællesskab.

Han vil selvsagt ikke have noget imod, at dette beløb også fremgår på listen over Merkurs udlånskunder.

Får intet afkast


»Tænk, hvis andre banker ville gøre det samme. Så ville det blive ret spændende at se, hvad de investerer i af skidt og lort. Der bør da være mere gennemsigtighed,« siger Søren Hansen, som samtidig er privatkunde i Merkur og derfor finder offentliggørelsen meget anvendelig.

»De penge, jeg har stående i banken, giver ikke noget i afkast, men så er jeg til gengæld sikker på, at de bliver brugt fornuftigt. Det kan man jo ikke være sikker på i andre banker, for dér aner man ikke, hvad pengene bliver brugt til,« forklarer Søren Hansen, som tvivler på, at ideen bliver bredt ud til landets større banker.

»Om de vil gøre det? Gu' vil de da ej, for så ville de miste kunder på det. Folk har jo ikke indsigt i, hvad de investerer i af underlige ting, og hvis de finder ud af det, ville der komme protester ligesom i pensionskasserne. Men det vil uden tvivl være en fantastisk bevidstgørelse af, hvordan vores finanssystem fungerer,« siger han.

Læs også