Bank offentliggør sine skyldnere

Åbenhed: Merkur Andelskasse står bag en ny hjemmeside, hvor virksomheder med udlån i banken oplistes med navn og profil. Men handler det om gennemsigtighed eller reklame?

Hvis de danske bankkunder skal genvinde tilliden til landets pengeinstitutter, kræver det ikke kun, at bankerne er mere forsigtige med deres udlån fremover - det kræver også, at bankerne åbent viser, hvem de låner penge ud til.

Det mener Merkur Andelskasse, der med en ny hjemmeside - minepengegørgavn.dk - vil forsøge at gøre sin bankdrift mere gennemsigtig for offentligheden. På hjemmesiden kan interesserede se et danmarkskort, hvor alle Merkurs udlånsprojekter er plottet ind, opdelt på brancher og beskrevet med billede og tekst.

Det er obligatorisk for bankens erhvervs- og institutionskunder at figurere på hjemmesiden, såfremt de har optaget lån, kreditter eller garantier. Administrerende direktør Lars Pehrson håber, at indlånerne dermed får et indtryk af, hvad deres penge konkret går til.

»Efterhånden bliver befolkningen mere og mere fremmedgjort over for penge og finanser. Dette er et forsøg på at trække det ned på jorden og vise, at pengene bliver brugt på helt nærværende projekter, som alle kan identificere sig med. Der er en tydelig linje fra, at man sætter sine penge ind i banken, og til, at de bliver brugt ude i erhvervslivet,« forklarer Lars Pehrson, som mener, at åbenheden kan være med til at nedbryde en psykologisk barriere mellem kunder og rådgivere.

»Kunderne ved måske nok i princippet, hvordan banken fungerer, men når det så kommer til det konkrete, så oplever de, at pengene forsvinder ind bag skranker og mure. De ser ikke, hvad de rent faktisk bliver brugt til, om det går til spekulation, til mennesker på den anden side af jorden eller til en virksomhed, der ligger lige ved siden af banken.«

Størstedelen af Merkurs udlån går til såkaldt bæredygtige projekter inden for miljø, kultur eller sociale formål. Projekter, som langt de fleste danskere formentlig ikke har noget imod at støtte, og som de involverede virksomheder ikke har noget imod at skilte med.

Grænser for åbenhed


..

Læs også