Pensionskasser vokser mere end de kommercielle

Udskilningsløb: For et år siden spurtede pensionskasser og arbejdsmarkedspensions- selskaberne forbi de kommercielle selskaber målt på formue.

Mens de kommercielle pensionsselskaber nu primært lever af at bytte kunder, vælter pengene ind i arbejdsmarkedspensionsselskaberne. På 10 år er formuen vokset 115 pct. mod de kommercielle selskabers 58 pct.

Sidste år krydsede linjerne, og den samlede opsparing til arbejdsmarkedspensioner blev akkurat størst med 824,3 mia. kr. i pensionsformue mod de kommercielle selskabers 823,7 mia. kr. Den forskel vil øges de kommende år.

Mens mange firmaordninger er fuldt udbyggede på 12-15 pct., vokser indbetalingerne fra LO-området fortsat, og vigtigst af alt vil udbetalingerne være ubetydelige i mange år endnu.

Industriens Pension, der blev oprettet som industriansattes pensionsselskab i 1993, begyndte således først at have løbende udbetalinger til pensionister for fem år siden.

Selskab haler ind


I løbet af få år vil de store arbejdsmarkedspensionsselskaber dermed være en større magtfaktor på investeringsmarkedet end firmapensionsselskaberne Danica og PFA Pension.

PensionDanmark rundede i efteråret 2010 en medlemsformue på 100 mia. Allerede i 2014 venter de ufaglærtes pensionsselskab at runde en balance på 150 mia. kr. med den forsigtige forudsætning, at der skabes et gennemsnitligt afkast på 3,5 pct. efter skat.

Dermed er der dog stadig et stykke vej, før Danica med en samlet pensionsformue på 288 mia. kr. passeres.

Men arbejdsmarkedspensionerne har tiden på deres side. Først i 2045 vil ordningerne være fuldt udbyggede. Til den tid vil de udgøre ca. 33 pct. af de pensioneredes indtægter.

Læs også