Prognoser er ikke pletskud

Regeringens 2020-plan, som præsenteres i dag, skjuler usikkerheden bag de økonomiske prognoser, der ofte overstiger forskellen mellem de to fløjes reformpakker. Det kan gøre det svært for den menige dansker at afkode den politiske debat.

Regeringen lancerer sin økonomiske plan frem mod 2020 i dag og indleder dermed en krig med oppositionen på fiktive tal, som risikerer at efterlade de menige danskere i vild forvirring, advarer eksperter.

Bag planen ligger nemlig en række fremskrivninger af dansk økonomi, der skal sælge nødvendigheden af de mange reformer. Men det er så usikkert at lave prognoser, at forskellen mellem regeringens tilbagetrækningsreform og oppositionens ”Fair Løsning” hurtigt blegner i sammenligning. Det viser Morgenavisen Jyllands-Postens hurtige gennemgang af nogle af de største fejlskøn i de seneste 10 år.

Politikkerne gør derfor klogt ikke at oversælge prognoserne, men at fokusere på substansen i de økonomiske tiltag, advarer eksperter.

»Man kan få det indtryk at økonomer kan regne, så der kommer to streger under resultatet, men det kan de ikke. Det eneste, der er sikkert, er, at man rammer forkert,« siger Kai Lindberg, cheføkonom hos Lån og Spar Bank.

Grundlaget afgørende


..

Læs også