De danske aktier begynder mandagen i rødt: Danske Bank er et af ganske få lyspunkter

Slagt de hellige køer

Økonomer advarer de to fløje mod at stå stejlt på hver deres plan, fordi der uvægerligt vil blive brug for flere reformer inden 2020. I stedet skal de slagte så mange hellige køer som muligt under valgkampen ved bl.a. at kigge på ejendomsværdiskat og satsregulering.

På tærsklen til, at S-SF præsenterer deres svar til regeringens 2020-plan, anmoder økonomer de to fløje om ikke at grave skyttegravene alt for dybe.

Det eneste, regeringen og oppositionen er enige om, er, at danskerne skal skaffe omtrent 47 mia. offentlige kroner frem mod 2020 for at bremse gældsspiralen.

I lyset af det snarlige valg står de dog tilsyneladende stejlt på hver deres plan: Blå bloks tilbagetrækningsreform og benhård styring af det offentlige forbrug, mens rød blok ser længere arbejdstid og højere skatter som vejen frem.

Helle Thorning Schmidt (S) lovede endda i denne uge at rulle reformer af efterløn eller pensionsalder tilbage, hvis hun bliver statsminister. Samtidig valgte Lars Løkke Rasmussen (V) at gøre det sværere at få indtægter og udgifter til at balancere i sin egen plan ved at frede skattestoppet.

Sætter man dansk økonomi i højsædet, er det dog en helt forkert fremgangsmåde, mener økonomiprofessorerne Michael Svarer fra Aarhus Universitet og Svend Hougaard Jensen fra handelshøjskolen Copenhagen Business School.

»Der er en enorm usikkerhed, som knytter sig til det her. Der bliver brug for mange initiativer, og der vil blive behov for at ændre noget undervejs. Derfor er det vigtigt, at man slagter alle de hellige køer nu,« siger Svend Hougaard Jensen.

Stram plan

..

Læs også