Bitter medicin mod USA's overforbrug

Besparelser: Med udspil om bedre fordeling af byrderne forsøger Barack Obama at tage initiativ og sikre forhøjelse af statens gældsloft.

Savannah

Efter i næsten 10 år at have trukket mere og mere på det statslige kreditkort, må amerikanerne nu indstille sig på en reduktion i de sociale programmer, andre smertefulde besparelser, et lidt mindre militær, og antageligt også højere skatter for de velhavende. Den bitre medicin efter år med overforbrug blev sent onsdag skitseret af præsident Barack Obama i en større tale, der var et modspil til de drakoniske nedskæringer i sociale programmer, som den republikanske opposition tidligere har gjort til et centralt led i sit spareprogram.

Med udspillet har præsidenten ikke kun lagt op til en antageligt bitter strid om en løsning af landets mere langsigtede problemer. Obama har samtidig forsøgt at afværge en potentielt katastrofal krise omkring forhøjelsen af statens gældsloft, som bliver nødvendig senest om tre måneder.

Præsident Obamas visioner for, hvordan USA skal løse sine gældsproblemer, står i skærende kontrast til de planer, som republikanske ledere har fremlagt. Et budgetforslag udarbejdet af Paul Ryan, der er formand for budgetudvalget i Repræsentanternes Hus, vil reducere statens udgifter med op mod 6000 mia. dollars i de kommende 10 år.

Det skal ske gennem drastiske reduktioner af de to sygesikringsprogrammer kendt som Medicare for de ældre og Medicaide for de aller-fattigste. Reduktionerne er så omfattende, at kritikere hævder, at der reelt bliver tale om en afvikling af statens største sociale programmer. Samtidig med disse nedskæringer kræver republikanerne, at alle de skattelettelser, som blev gennemført under præsident George W. Bush, gøres permanente. Det var disse lettelser, der omkring årsskiftet blev forlænget to år i et kompromis mellem regeringen og republikanerne. På længere sigt kræver Ryan endog, at skatteprocenten for de rigeste sænkes fra 35 til 25 pct.

Uacceptabel plan

..

Læs også